Výživové doplnky.

13.11.2013 13:04

Výživové doplnky, áno či nie?

Mnohí z vás  už určite riešili otázku či je užívanie výživových doplnkov prospešné alebo nie.

Klienti sa ma pýtajú aké doplnky užívať pri bolestiach kĺbov a svalov,alebo  ako sa stravovať . Nebudem teraz rozoberať, ktoré prípravky sú vhodné na konkrétne problémy, ale uvediem svoj názor na užívanie výživových doplnkov.

Zdravému človeku stačí keď má pestrú stravu zloženú prevažne z ovocia a zeleniny. Vyhýbať sa treba bielej múke, rafinovanému cukru, mlieku a striedmo konzumovať mäso.

Čo však treba robiť keď sme chorí? Nemám žiadne ilúzie o tom koľko vitamínov a telu prospešných prvkov obsahuje ovocie a zelenina zo supermarketov. Kto si dokáže vypestovať bio zeleninu a ovocie, má vyhrané. Mnohí z nás však túto možnosť nemajú. Vtedy do hry nastupujú výživové doplnky. Na trhu je ich nespočetné množstvo. Ako sa v nich orientovať? V prvom rade je potrebné si uvedomiť, že je podstatný rozdiel medzi chemicky vyrobenými vitamínmi a prírodnými. Nášmu organizmu sú chemické vitamíny cudzie. V prírode sa v takom zložení nevyskytujú. Izolovaný vitamín v chemickej forme totiž nemá taký účinok ako v prírodnej. V ovocí a zelenine sú prítomné aj rôzne enzýmy a iné látky, ktoré napr. umožňujú dobré vstrebávanie vitamínov a ich využitie organizmom.

Ak chcete užiť vitamín C, tak z jablka má vyšší účinok ako zo šumivej tabletky ( z tabletky je to akurát drahý moč).

Vyberať si treba také doplnky, ktoré obsahujú prírodné vitamíny a látky. Sú síce o niečo drahšie, ale úžitok z nich je neporovnateľne vyšší. Doplnky výživy by v žiadnom prípade nemali nahrádzať stravu a nemali by sa užívať dlhodobo. Mala by to byť taká podporná liečba v čase keď organizmus potrebuje ich vyšší príjem.

Dobre si prečítajte etikety na výrobkoch a zloženie. Neužívajte zbytočne vysoké dávky. V niektorých prípadoch sa totiž môžete vitamínmi aj predávkovať.