Prečo deti bolí, keď rastú?

22.05.2012 08:41

Nech som radšej krpatý! Prečo deti bolí, keď rastú?

Podľa odborníkov detí s problémami pri raste stále pribúda. Mnohí rodičia si na také čosi vôbec nepamätajú, takže sú z toho poriadne vystrašení.

Dôležité je sledovať, či deti rastú primerane svojmu rastovému veku.
Autor: Shutterstock

 Mami, opäť ma bolí kolienko. Obklady nepomáhajú. Pátrate. Nikde sa neudrelo. Čo to môže byť? Bolesť  prejde, no opäť sa vráti. A tak to ide dookola. Raz je to koleno, potom predkolenie, členok a zasa to kolienko. Práve takto sa môžu prejavovať tzv. rastové bolesti. Keď sa predlžujú kosti, môže to poriadne potrápiť.

Trpia chlapci aj dievčatá

Rastové bolesti sa prejavujú najmä v dolných končatinách v oblasti stehien, lýtok alebo pod kolenami, na kĺboch, kostiach alebo väzivách. Dieťa sa neustále sťažuje, pokrivkáva, v noci nepokojne spí. Bolesť sa totiž prejavuje nielen pri pohybe, ale aj v pokoji, trvá 10 až 30 minút, niekedy aj niekoľko hodín. Trápi rovnako chlapcov aj dievčatá, najviac  vo veku okolo 12 rokov. Bolesti sa môžu začať aj skôr, už v troch rokoch, potom na čas ustúpia, no intenzívne sa prejavia s nástupom puberty, keď nastáva ďalšia fáza enormného rastu.

Kedy treba ísť k lekárovi

Ak sa váš potomok sťažuje na neustálu bolesť, je dobré zájsť k ortopédovi, aby stanovil diagnózu. Laboratórne a röntgenové vyšetrenia však väčšinou nič neukážu. Dieťaťu treba vysvetliť, o čo ide, a to mu pomôže znížiť úzkosť či strach. Na zmiernenie bolesti pomáha masáž mentolovými či eukalyptovými mastičkami, na noc možno podať večernú dávku ibuprofenu.

Málo kolagénu?

Príčinou problémov môže byť podľa niektorých odborníkov nedostatok kolagénu v tele. Do stravy preto treba zaradiť tučné morské ryby s obsahom omega3 nenasýtených kyselín. Kolagén možno doplniť aj podávaním potravinových doplnkov, ktoré túto látku obsahujú.

Prečo bolia najmä v noci

Najrýchlejšie totiž rastieme večer. Rastový hormón sa vylučuje najintenzívnejšie od 22. hodiny. Aj preto naše deti najviac bolia nožičky práve v noci.

Akou rýchlosťou rastieme?

Koľko centimetrov by vlastne malo dieťa za rok narásť? „Závisí to od vekového obdobia, v ktorom sa nachádza. Dvojročné môže rásť okolo 15 až 18 cm za rok, u 5-ročného je minimálna hodnota 3 cm za rok. Deti tesne pred pubertou, obzvlášť chlapci, môžu veľmi spomaliť rast, ale naopak, v puberte veľmi vyrásť. Dôležité je sledovať dynamiku rastu. Rodičia by mali sledovať na dverách, stene, ako ich miláčik rastie, či ide o rovnomerný rast,“ radí endokrinologička MUDr. Ľudmila Košťálová. Ak dievčatá dostanú menštruáciu, rastú pomalšie, asi do dvoch rokov po jej začiatku prestanú rásť úplne.