Najhlúpejšia diéta, ktorá funguje!

10.07.2012 09:27

Vynechajte raňajky, jedzte tri veľké jedlá denne a pite kávu. Znie to ako zoznam vecí, ktoré by ste nemali robiť, ak chcete schudnúť.

V. BRITÁNIA, 22.05.2012 10:32 | MyŽeny.sk

Ale nový diétny plán, ktorý je tak populárny, že odsunul z rebríčka aj Dukanovu diétu vyhlasuje, že toto je presne to, čo by ste robiť mali. . . tradičné pravidlá o chudnutí jednoducho postaviť na hlavu.

Osobný tréner Venice A. Fulton vytvoril šesťtýždňový plán, ktorý je založený na kombinácii vedeckého výskumu a jeho vlastných skúseností, ktoré získal pri pomáhaní vysokopostaveným klientom schudnúť a vytvarovať si postavu.

Na rozdiel od väčšiny ostatných režimov, Fulton neponúka štruktúrované jedlo, plány alebo recepty. Hovorí, že ak prispôsobíte váš životný štýl jeho radám, môžete schudnúť päť až desať kilogramov za šesť týždňov. Tak sa pozrime na to, čo má na srdci.
 

Krok č. 1: Nejedzte raňajky

Raňajky sú najdôležitejšie jedlo dňa, však? Zle!

Je to najdesivejšia, ale najdôležitejšia súčasť môjho diétneho plánu - a je potrebné, aby ste prestali jesť raňajky po dobu šiestich týždňov.

Keď idete spať, v organizme zostáva vždy malé množstvo energie - v žalúdku, v krvi a trochu aj v pečeni. Ale pretože váš mozog stále pracuje, v čase, keď sa prebudíte, vám nič nezostane. Ako výsledok mozog vysiela signály hladu, aby ste si dali raňajky.

Ale viete čo? Ak máte uložený telesný tuk, ktorého sa chcete zbaviť, nemusíte si dávať misku cereálii alebo plátok toastu, pretože si raňajky nosíte s vami (na bruchu, zadku, stehnách...).

Nejedzte a hýbte sa, keď má telo málo energie z jedla (to je vtedy, keď ste sa práve prebudili a predtým, než sa najete) a vaše telo bude musieť spaľovať váš uložený telesný tuk.


Krok č. 2: Dajte si rýchly studený kúpeľ

Studený kúpeľ každé ráno podporí vaše telo spaľovať uložené tuky, keď sa snaží udržať teplo, a bolo preukázané, že výrazne zvýši metabolizmus na 12 až 15 hodín.

Musíte sa kúpať v 15 – 20°C vode (použite plastový teplomer) po dobu nie dlhšiu ako 15 minút. Voda musí byť dostatočne hlboká, aby dosiahla na pupok, keď si sadnete.

Skočiť priamo do studeného kúpeľa nie je dobrý nápad. Keď je vaňa zaplnená do správnej úrovne a ste si istí, že aj teplota je správna, postavte sa do vane a stojte vo vode po dobu dvoch minút predtým, než si do nej sadnete na cca päť minút.

Ak ste veľmi statoční, potom si môžete pomaly ľahnúť a ostať tak vo vode po dobu troch minút (alebo si len poseďte po dobu až piatich minút). Opatrne choďte von z vane, oblečte si teplé oblečenie a hýbte sa.

Nenechajte sa zlákať a nepridajte si horúcu vodu do vane alebo teplú sprchu - šok môže spôsobiť mdloby. (Upozornenie: Zmeny telesnej teploty môžu dočasne ovplyvniť krvný tlak Nepraktizujte studený kúpeľ, ak ste mali v minulosti srdcové ťažkosti, problémy s tlakom alebo cukrovku).
 

Krok č. 3: Čas na kávu

Po kúpeli prichádza čas na šálku kávy. Káva je tajomstvo prírodného spaľovania tukov – používajte ho správnym spôsobom, a pomôže vám schudnúť.

Tajomstvo je kofeín. Keď si ho dáte na lačný žalúdok, povie vášmu telu, aby spaľovalo tuk rýchlejšie.

Kofeín otvára tukové bunky a vyprázdňuje ich do krvného obehu. Odtiaľ sa tuk transportuje do svalov. Svaly premenia toto tekuté palivo na energiu. A vy schudnete!

Ale ranný kofeín musíte spojiť s fyzickou aktivitou. Ak tak neurobíte, tuk zostáva v krvnom riečisku a môže nakoniec upchať tepny.

Najspoľahlivejším miestom, kde nájsť kofeín, je v šálke kávy. Pite jednu malú šálku (instantnej alebo mletej), čiernej kávy, bez cukru, umelého sladidla alebo mlieka.

Čokoľvek so sladidlom, cukrom alebo mliekom spustí v tele tvorbu inzulínu, ktorý pošle telu signál, že jedlo je na ceste, a prestane spaľovať tuky.

 

Krok č. 4: Hýbte sa

Kombinácia kofeínu v krvi a fyzickej aktivity podporuje vaše telo spáliť viac uložených tukov. Vedci poznamenali, že "prirodzene štíhli“ ľudia sa pohybujú oveľa viac.

Čím viac svalov, ktoré používate v jednom okamihu, tým lepšie. Chôdza a záhradkárčenie sú dobré, pretože používajú svaly na nohách, rukách, chrbte aj na hrudníku.

Vyberte si činnosť, ktorá vás baví, a to po dobu 30 minút. Ak je to vonku, ešte lepšie. Bolo preukázané, že prirodzené denné svetlo, a to najmä medzi 8 - 9 hodinou, obnovuje vnútorné telesné hodiny, zvyšuje produkciu vitamínu D a zvyšuje hladinu hormónov šťastia.
 

Krok č. 5: Začnite jesť

Mnoho diét hovorí, že jesť treba menej a častejšie, čo zvyšuje metabolizmus a pomáha schudnúť, ale podľa mojich skúseností to často vedie k nekontrolovateľnému, celodennému zobkaniu. Tri normálne jedlá denne môžu znieť staromódne, ale funguje to, ak sa snažíte schudnúť.

Telesný tuk existuje preto, aby ste mali energiu, keď nejete. Takže spaľovať telesný tuk môžete len vtedy, ak máte medzery medzi jedlami.

Čím častejšie budete jesť, tým menšie medzery medzi jedlami, a teda menšia šanca  na spaľovanie uložených tukov.

Jesť trikrát denne, bez maškrtenia, vám pomôže lepšie kontrolovať chuť do jedla.

Keď jete, vaše telo uvoľňuje chemickú látku zvanú leptín, ktorý dáva mozgu signál, kedy je čas prestať jesť a naštartovať metabolizmus. Trvá približne 20 minút, kým začne toto spojenie fungovať.

Maškrtenie znamená, že často zjete príliš veľa, kým začne leptín účinkovať. Bolo dokázané, že keď si sadnete k jedlu, zvýši sa efektivita leptínu a pocit nasýtenia vydrží dlhšiu dobu.

Najlepší čas kedy začať jesť je okolo obeda. Načasovanie ďalších dvoch jedál je len na vás - a môže sa líšiť podľa vášho denného režimu, napríklad o 16-tej a o 20-tej.

V ideálnom prípade by vaše posledné jedlo dňa malo byť najneskôr dve hodiny predtým, než idete spať.

 

Krok 6: Pozor na sacharidy

Každé jedlo by malo byť zložené z 50 percent z bielkovín. Môže to znieť ako veľa, ale rovnako ako sú nevyhnutné pre zdravú výživu, bielkovinové potraviny znižujú chuť k jedlu a udržia ju pod kontrolou celé hodiny.

Dobrou voľbou je kuracie, morčacie, hovädzie, jahňacie mäso, ryby, vajcia, biele plnotučné jogurty, orechy, semená, šošovica a cícer.

Ale ak chcete byť štíhla, musíte ovládať svoj príjem sacharidov. Kým sa zoznámite s veľkosťou porcií, dajte si za cieľ nie viac než 120 g sacharidov denne.

Vyberte si nerafinované sacharidy, vďaka ktorým sa budete cítiť plnšie po dlhšiu dobu a udržíte si stabilnú hladinu cukru v krvi. Jedzte veľa zeleniny (s výnimkou pečených fazúľ, červenej repy, mrkvy, paštrnáku, zemiakov a kukurice cukrovej, ktoré sa počítajú ako sacharidy).

Nemali by ste jesť viac ako tri kúsky ovocia denne. Jeho vysoký obsah fruktózy (ovocného cukru) sa môže pohrávať s chuťou do jedla, blokuje účinok leptínu - chemikálie, ktorá dáva mozgu signál, keď ste plný.

Najlepšie plody sú s nízkym obsahom fruktózy: avokádo, čučoriedky, grapefruit, guava, ananás, slivky, jahody a paradajky.

Snažte sa jesť tučné ryby ako losos, sardinky alebo makrely a ľanové semiačka dvakrát týždenne. Esenciálne tuky pomôžu udržať vašu chuť do jedla a kontrolujú chuť na sacharidy.

Pite vodu a zelený čaj. Až na rannú kávu, vyhýbajte sa kofeínovým, sladkým a alkoholickým nápojom.

 

Ako dosiahnuť ploché bruško

Znie to divne, ale fúkanie vzduchu do balónikov posilní a vyhladí priečny sval, ktorý prechádza cez brucho.

Kúpte si balíček zmiešaných balónov (aby tam boli také, ktoré idú nafúkať ľahšie a aj také, ktoré idú nafúkať ťažšie).

► Začnite s balónom, ktorý ide nafúkať ľahšie.
► Postavte sa pred zrkadlo (najlepšie tesne pred spaním - kedy je kapacita pľúc na svojom vrchole). Keď začnete fúkať, držte lakte hore na úrovni vašej tváre.
► Keď balón nafúkate, nechajte ho vyfučať a celé opakujte desaťkrát. Ak začnete cítiť závrat, okamžite si dajte tri minúty pauzu.
Nafukujte balóniky každý druhý deň (vždy použite nový balón). Zakaždým pridajte dve nafúknutia, až kým sa nedostanete na dvadsať opakovaní.

Takže ak si chcete udržať ploché brucho, každý druhý deň pred spaním fúkajte vzduch do balónikov.

(Poznámka: Toto cvičenie nie je vhodné pre osoby s vysokým krvným tlakom, prietržou, žalúdočnými vredmi alebo s problémami bedrovej časti chrbtice.)