Koho nikdy nebolela chrbtica?

24.10.2013 09:24

Bolesť chrbtice, hlavne v chronickom štádiu je veľmi závažný problém. Ovplyvňuje osobný, pracovný aj spoločenský život postihnutého človeka. Veľmi negatívne sa podieľa aj na psychickom stave trpiaceho. Neustála bolesť, neschopnosť robiť určité veci, ktoré zdravému človeku prídu bežné a samozrejmé. Negatívne ovplyvňuje aj medziľudské vzťahy. Chrbtica môže bolieť z viacerých príčin.

Vývojové chyby, deformácie stavcov, nádorové a iné ochorenia. Málokto však vie, že bolesť chrbtice môže vychádzať aj zo zlého stavu svalového aparátu.

Dlhé sedenie alebo státie v práci, nevhodná športová aktivita, málo pohybu a pod., to všetko preťažuje svalstvo chrbtice, vzniká veľký tlak na stavce a následne na medzistavcové platničky. Platničky sa vyklenú zo svojho miesta a tlačia na nervové korene. To všetko spôsobuje veľkú bolesť. Pri dlhodobom tlaku sa obal platničky môže roztrhnúť a jeho obsah vytekať . Platnička sa postupne vysušuje a degeneruje. Medzera medzi stavcami sa zmenšuje a znižuje sa pohyblivosť v danom úseku chrbtice. Nezriedka táto situácia končí operáciou.

Po operácii sa však všetko zmení, pomyslíte si. Nanešťastie to nebýva vždy pravda. Veľakrát po operácii prichádzajú nové bolesti, úsek operovanej chrbtice je nepohyblivý, a neskôr dochádza k poškodeniu úsekov pod a nad operovaným miestom.

 

 Ako z tohoto začarovaného kruhu von?

V dnešnej dobe sa mnoho ľudí spolieha na to, že ich problémy za nich niekto vyrieši. Je to tak aj pri rôznych ochoreniach a bolestiach. Dám si pichnúť injekciu, užijem tabletku a bolesti sú preč. Nevadí, že sa neskôr vrátia. Však „zázračné“ lieky sú tu stále. Skúste niekomu navrhnúť každodenné a celoživotné cvičenie. Cvičiť? A každý deň? Na to nemám čas, mám veľa práce... podobné slová budete počúvať často. Kým ľudia nepochopia, že ich zdravie je len v ich rukách a iba oni sami sa môžu zbaviť bolestí, dovtedy budú trpieť.

„Čo sa nehýbe je mŕtve.“ Len cieleným a pravidelným cvičením sa môžete zbaviť bolestí. Nikdy nie je neskoro. Vezmite zodpovednosť za svoje zdravie do svojich rúk a uzdravte sa.

Prajem Vám veľa zdaru pri tejto „neľahkej“ ceste. Neliečte sa, ale vyliečte sa...