JEDLÁ, ktoré vás zbavia JEDOV!

13.07.2012 09:05

O účinkoch citróna alebo žihľavy vieme všetci. Vedeli ste však, že podobne fungujú aj ľanové semienka alebo stonka púpavy?

Bratislava, 18.04.2012 14:19 | Redakcia MyŽeny.sk

 


S potravinami z nášho zoznamu nemusíte šetriť. Môžete si ich dopriať, koľko vám hrdlo ráči!
(Foto: Profimedia.sk)

Za každú návštevu fastfoodu alebo prehýrenej noc si napíšte jednu čiarku - vaše telo bolo práve poctené návštevou toxických látok. Chce to zasiahnuť. Začnite tak, že do svojho jedálnička zaradíte potraviny, ktoré telo zbavujú jedov.
 

Acai

Patrí medzi najzdravšie ovocie na svete. Má toľko antioxidantov, že ho odborníci zaradili medzi tzv superpotraviny. Najčastejšie sa podáva vo forme šťavy, u nás ho ale v predajniach zdravej výživy zoženiete aj v najrôznejších dezertoch.

Goji 


Neleží stále na vašom písacom stole? Škoda, na "zobkanie" pri práci je najlepšie. Patrí medzi nutrične najhodnotnejšie ovocie, obsahuje veľa bielkovín, vitamínov, minerálov a aminokyselín. Navyše pôsobí aj na prekyslenie organizmu.

Granátové jablko 


Jeho sezóna práve začína! Lahodné ovocia vás nielen zbaví jedov v tele, ale zlepší aj stav pleti.

Ľanové semienka 


Dve lyžičky týchto semienok pokryjú odporúčanú dennú dávku omega-3 nasýtených mastných kyselín. Niektoré štúdie dokonca tvrdia, že sú ich kvalitnejším zdrojom ako rybí olej. Naviac semienka fungujú aj proti rakovine a zápche.

Bodliakový olej

Možno ste o ňom nepočuli, je ale dostupný aj u nás. Obsahuje veľa vitamínu E a kyseliny linolovej. Funguje na cholesterol, lieči pečeň a robí veľmi dobre nechtom a vlasom.

Žerucha 


Patrí do potravín, ktoré čistia krv i obličky. Navyše významne posilňuje imunitu a zlepšuje trávenie. Okrem vitamínu C obsahuje železo, draslík, beta-karotén, tiamín, vápnik. Posypte ňou chlieb, pridajte ju do polievky či šalátu alebo k miešaným vajíčkam.

Voda 


Jednoduché, ale tak účinné. Ak chcete telo zbaviť toxínov, bez pohárov čistej vody to nepôjde.

Kurkuma 


Korenie, ktoré je viac než len korenie. Hocikde sa dočítate, že jeho žlté farbivo kurkumín má fantastické účinky proti rakovine. Aj farmaceutické spoločnosti ho využívajú ako liečivo, pretože zlepšuje trávenie a podporuje činnosť pečene.

Púpava 


Je načase si pripomenúť, že stonky púpavy zbavujú telo jedov, dodávajú mu veľa vitamínov a minerálov. Sú veľmi horké, takže ich zrejme veľa nezjete (na deň sa ich odporúča 5-6). Dá sa z nich však uvariť čaj.

Fenikel

Hovorí sa, že nech sa je akokoľvek, telu prospieva. Môžete ho popíjať v čaji, jesť v šaláte alebo ním napríklad okoreniť polievku. Má vysoký obsah vitamínu C a B, aminokyselín a horčíka. Nielenže odplavuje toxíny, ale zlepšuje aj kvalitu vlasov, píše server elle.cz.