História masáže

16.04.2012 10:55

Všeobecne o masáži a jej histórii

Masážne techniky môžeme zaradiť medzi fyzikálne terapeutické deje, ktoré pôsobia na ľudský organizmus. Konkrétnejšie ide o mechanické pôsobenie na tkanivá kože, podkožia, svaly a nepriamo na cievy, nervy, žľazy s vnútorným i vonkajším vylučovaním.

 

 

 

 

Masážne techniky môžeme rozdeliť na rôzne kategórie.
Podľa spôsobu aplikácie mechanických podnetov sa masážne aplikácie rozdeľujú  na manuálnu masáž, prístrojovú masáž a kombinovanú masáž.

Podľa liečebných účinkov masážnych techník ich delíme na klasickú masáž, športovú a relaxačnú masáž, reflexnú masáž, manuálnu lymfodrenáž a východné (orientálne) – napr. shiatsu, thajská masáž...

Podľa rozsahu delíme masážne aplikácie na lokálnu masáž a celkovú masáž.

História
Je veľmi pravdepodobné, že masáž patrí v histórii ľudstva medzi najstaršie liečebné postupy už od praveku. Bolesti sa dajú mierniť alebo dokonca odstrániť trením či hnietením, ktoré patria ku základným hmatom klasickej masáže.  Prvé zmienky o masáži ako liečebnej technike pochádzajú z  Egypta na Erbesovom papyruse 5000 rokov pr.n.l. avšak prvými, ktorí popísali liečivé účinky boli Číňania okolo roku 3000 pr.n.l. Vo východných kultúrach bola masáž tela praktizovaná od dávnych čias a je súčasťou ich životného štýlu dodnes.  Hipokrates učil, že „lekári majú byť vzdelaní v mnohých odboroch ale najmä v umení trenia, lebo trenie spevní kĺb, ktorý je príliš voľný a uvoľní ten, ktorý je príliš tuhý“.  Rimania sa naučili umeniu masáže od Grékov. Najväčšiu zásluhu o rozvoj masáže mal v tomto období Galénos, slávny rímsky lekár, hlavný lekár školy gladiátorov.

V stredoveku sa do popredia dostáva duševná starostlivosť, čo malo za následok úpadok terapeutických procedúr (masážnych technik) v Európe. V 16. storočí nastáva rozmach medicíny. Dôraz sa kladie na duševú ale aj telesnú liečebnú starostlivosť. Na konci 18. storočia v Nemecku, Francúzku a Švédsku vznikajú školy, ktoré vyučujú masážne techniky. V 19. storočí Peer Ling priniesol moderné poňatie masáže. V Čechách môžeme označiť za priekopníka modernej masáže Vítězslava Chlumského. Na Slovensku sa významne zaslúžili o rozvoj modernej masáže MUDr. Alojz Rosina a MUDr. Ján Jánošdeák.

autor: maser.sk