Detské bolesti...

21.05.2012 10:25

Čo sa skrýva za detskými bolesťami? Môže to byť aj vážne!

Deti sa často sťažujú na bolesť, ale popísať ju presne nevedia. Ako riešiť bolesti brucha, svrbenie v uchu či modriny na tele najmenších?

Bolesť brucha môže mať vážne príčiny.
Autor: Shutterstock

 Každý rodič to pozná - bolí ma brucho, svrbí ma hlava... to sú najčastejšie sťažnosti detí. Hlavne tie menšie nevedia ani opísať, čo a ako ich vlastne bolí. Nemeckí lekári Isabella a Christian Schellenberg vo svojej knihe Detské ochorenia od A po Z hovoria o častých detských bolestiach a čo sa za nimi môže skrývať.

Páli a svrbí ma oko

Možná príčina: zápal spojiviek spôsobený baktériami, vírusmi alebo alergiou. Veľa detí sa sťažuje na pocit cudzieho telesa v oku, alebo sú citlivé na svetlo. Pozrite sa, či skutočne nič v oku nemá.
Prvá pomoc pre rodičov
Použite na obe oči kvapky, pokiaľ sa ťažkosti do dvoch dní nezlepšia, vyhľadajte lekára. Detskú izbu držte v tme. Vonku dajte dieťaťu slnečné okuliare a vyhýbajte sa prievanu či klíme v aute. Príjemne pôsobia aj studené obklady.

Stále mám modriny

Možná príčina: sklon ku krvácaniu vrodený alebo získaný (napr. nadmernou reakciou imunitného systému). Dieťa má neustále modriny bez toho, aby si spomenulo na ich pôvod. Časté a silné krvácanie z nosa a niekedy má aj krv v moči spolu s bolesťami brucha.
Prvá pomoc pre rodičov
Ísť k lekárovi, ten môže predpísať terapiu s kortizónom, niekedy je potrebné brať lieky celý život, aby sa znormalizovalo zrážanie krvi.

Bolí ma, keď sa smejem!

Možná príčina: kútiky, zápalové natrhnutie kože v kútiku úst, môže sa vyskytovať aj na ušniciach, ale aj medzi prstami na nohách alebo rukách, môžu za to baktérie huby alebo mechanická záťaž (napr. neustále cmúľanie cumľa).
Prvá pomoc pre rodičov
Naniesť liečivú masť s obsahom panthenolu 2 - 3x denne, eventuálne antibiotickú masť od lekára. K tomu pridať tabletky zinku.

Svrbí ma zadok a bolí ma brucho

Možná príčina: hlístové ochorenia, podľa druhu črevných parazitov spôsobujú i sfarbenie v oblasti konečníka (najlepšie vidno v noci). U dievčat sa často vyskytuje aj zápal pošvy. A pokiaľ sa vyskytujú aj bolesti brucha, môže ísť o škrkavku detskú alebo pásomnicu. Červy sa nachádzajú v stolici a sú podľa druhu veľké 1 - 40 cm.
Prvá pomoc pre rodičov
Často stačí jedna dávka prostriedkov (liekov) proti parazitom, pri hlístach dieťaťu ostrihať nakrátko nechty a v noci mu dať natesno plienku alebo obliecť plavky a večer naniesť vazelínu v oblasti konečníka, ráno umyť mydlom. Často si umývať ruky, uterák a spodnú bielizeň i pyžamo prať pri teplote 95 °C.

Veľmi ma svrbí ucho

Možná príčina: bakteriálny zápal zvukovodu. Často sa vyskytuje po kúpaní v jazere, dieťa svrbí v uchu a jeho okolí, zvukovod je začervenaný. Keď ucho pritlačíte, bolí.
Prvá pomoc pre rodičov
Použite kvapky a masť do uší, ak to lekár odporučí, tak aj tabletky proti bolesti (napr. Ibubrofen).

Svrbí ma hlava

Možná príčina: vši, väčšinou sa dieťa nakazilo v škôlke alebo v škole. Dá sa to rozpoznať na svrbení, ktoré sa vyskytuje najmä za ušami a na krku. Pri silnom postihnutí sú viditeľné aj ich larvy, ktoré sa podobajú na lupiny.
Prvá pomoc pre rodičov
Použite na vlasy prostriedky proti všiam. Larvy vyčesávajte so špeciálnym hrebeňom. Všetku bielizeň, i posteľnú, operte minimálne na 60 °C. Hrebene a kefy očistite v horúcej vode. Tento postup po 7 až 10 dňoch zopakujte.

Čo sa skrýva za bolesťami brucha

Deti sa často sťažujú na bolesti brucha. Za tým sa môže skrývať veľký počet ochorení. Dôležité je vedieť, že deti do 5 rokov nevedia presne určiť, odkiaľ bolesť prichádza a ukazujú na brucho, aj keď ich bolí iná časť tela.

Ako sa majú rodičia správať?
Vo väčšine prípadov pomôžu klasické domáce prostriedky, ktoré poznali už aj naše staré mamy: teplo proti kŕčom kamilkový čaj proti zápalom, mätový čaj (až od 3 rokov) proti nevoľnosti, čaj z myšieho chvostu proti infekciám a strate apetítu.

Ako ich pripraviť?
Všetky tieto čaje uvarte z 1 čajovej lyžičky byliniek na 200 ml vriacej vody a nechajte 10 min. lúhovať. Pri zastavených vetroch je veľmi účinná jemná masáž brucha s rascovým olejom.

Lekára by ste mali vyhľadať:
- pokiaľ bolesti trvajú dlhšie ako 6 hodín,
- stav dieťaťa sa neustále zhoršuje,
- brucho je tvrdé a pri dotyku bolí.

Okamžite musíte ísť do nemocnice, keď:
- bolesti brucha sa stupňujú v oblasti pupku, neskôr vpravo v podbrušku, môže ísť o zápal slepého čreva.
- keď sa bolesti stupňujú a dieťa sa už nechce hýbať, brucho je navyše na pocit tvrdé, môže ísť o zápal pobrušnice.
- pri kŕčovitých bolestiach, ktoré vyžarujú do slabín a chrbta, môže ísť o obličkové kamene.
- silné bolesti v podbrušku spojené s opuchom semenníkov a slabín môže ísť o pruh.
V týchto prípadoch nedávajte dieťaťu nič jesť ani piť, aby ho mohli v prípade potreby operovať.

Toto prezradí pohľad do úst dieťaťa

Pri bolestiach hrdla a problémoch s prehĺtaním preverí detský lekár pri pohľade do hltana či sú mandle začervenané, alebo potiahnuté hlienom a hnisom to je typický znak zápalu mandlí. Lesknúci sa červený jazyk s vystupujúcimi pupenčekmi (malinový jazyk) poukazujú na šarlach. Ojedinelé svetlé body so začervenaným okrajom sú typické pre afty.

Autor:  Nový Čas, srv