Čo robiť pri chudokrvnosti?

25.05.2012 09:03

Diagnóza: Mám málo železa! Čo robiť pri chudokrvnosti?

Anémia či ľudovo chudokrvnosť je jedno z najčastejších ochorení krvi. S nedostatom červených si môžete poradiť aj samy. Lieky máte doma v kuchyni!

Správnou stravou predídete anémii.
Autor: Shutterstock

 Lámavé nechty, suchá pokožka, popukané pery. Ale aj nápadná bledosť, závraty, bolesti hlavy. Čo to môže byť? Lekár práve zistil, že vám mierne klesol počet erytrocytov a hemoglobínu. Neľakajte sa.

Anémia či chudokrvnosť je jedno z najčastejších ochorení krvi. Zjednodušene znamená nedostatok červených krviniek a krvného farbiva. Dobrou správou je, že anémiu spôsobenú nedostatkom železa si môžete „vyliečiť“ aj samy. Správnou stravou.

Prečo vzniká anémia

Môžete ju zdediť, ale si ju tiež privodiť nesprávnou životosprávou. Nejde o ochorenie v pravom zmysle slova, ale skôr syndróm, teda súbor príznakov a znakov, ktorý môže vznikať ako následok nedostatkov vo výžive, narušeného vstrebávania vitamínu B12, pri nadmerných krvných stratách alebo pri neprimeranej deštrukcii červených krviniek. Ďalšie typy anémie môžu byť vyvolané ochoreniami kostnej drene, požívaním toxických látok, chorobami štítnej žľazy alebo pečene.

Ohrozené tínedžerky

Anémiou z nesprávnej výživy trpia často aj dospievajúce dievčatá a mladé ženy, ktoré skúšajú rozličné diéty. Svoj organizmus tak ochudobňujú aj o zložky nevyhnutné pre normálnu tvorbu krvi. Chudokrvnosť postihuje 50 až 60 percent tehotných, ale aj ženy, ktoré majú veľmi silnú menštruáciu.

Aké sú príznaky

Ženy si určite všimnú, že sa im lámu nechty, rednú vlasy, majú popukané pery a suchú pokožku. Často je to zvýšená srdcová činnosť a ťažkosti s dýchaním, bledá a studená pokožka, hučanie v ušiach, nízky tlak a zväčšené uzliny. Ďalšími symptómami sú dlhodobá únava, bolesť v hrudi, strata hmotnosti, slabosť, vyčerpanosť, roztržitosť a omdlievanie alebo „krútenie“ hlavy.

Kedy ísť k lekárovi

Anémia býva i signálom závažnejšieho ochorenia. Môže ju spôsobiť dlhotrvajúce drobné krvácanie vyvolané zápalovým či nádorovým procesom, ktoré si pacient mnohokrát ani nevšimne. Na túto možnosť treba myslieť, ak sa objaví v strednom alebo vyššom veku.

Kde vziať železo

Červená repa
Naše babičky mali tip, ktorý je dodnes neprekonaný. Najlepší liek na chudokrvnosť je čerstvá šťava z červenej repy. Vypiť treba denne pol litra. Aby vám lepšie chutila, odšťavte si ju s mrkvou alebo jablkami. Čerstvú cviklovú šťavu dostať už aj v obchodoch.

Celozrnné výrobky
Dostatok železa obsahujú aj celozrnné výrobky a výrobky zo sójovej múky, cereálne výrobky, lúpané proso, ovsené vločky, strukoviny, pololúpaná alebo nelúpaná ryža.

Orechy a semená
Vysoký obsah železa má napríklad sezam, slnečnicové a tekvicové semená, skoro všetky druhy orechov. Sta čí 15 malých orieškov alebo 8 až 10 veľkých. Výborné sú najmä pistácie, mandle a para orechy.

Zelenina
Červená a zelená zelenina, ako je cvikla, paradajky, červená kapusta, špenát, cibuľa a pór, žihľavový a šípkový čaj, sú bohatým zdrojom železa pre váš organizmus.

Strukoviny a bylinky
Pomôže vám aj prísun strukovín, hlavne šošovice a bielej fazule. Pažítka a petržlenová vňať majú zase najvyšší obsah železa v rebríčku „železitých“ rastlín.

Ovocie
Jahody a marhule sú považované za vynikajúce pri regenerácii hemoglobínu. Čerstvé či sušené a opätovne namočené sú vhodné na dennú konzumáciu. Výborné sú aj sušené slivky, jablká, pomaranče a ostružiny.

Vnútornosti a mäso
Všeobecne stále pretrváva dojem, že v živočíšnych produktoch je vyšší obsah železa a vstrebateľnosť z mäsa je omnoho vyššia ako zo zeleniny. Vyberajte si radšej chudé hovädzie mäso a ryby, vnútornosti majú vysoký obsah cholesterolu, nasýtených tukov a škodlivín, ako sú polychlórované bifenyly (PCB) či ťažké kovy.

Čaj lapacho a roibos
Juhoamerický čaj lapacho a roibos sú dobrými dodávateľmi železa. Rozhodnite sa pre jeden z nich a vypite každý deň aspoň pollitra. Nie je dobré kombinovať oba čaje naraz.

Tipy a triky, ako nestratiť železo

Varte a duste
Výskum v USA ukázal, že varenie potravín môže ovplyvniť vstrebávanie železa, ktoré obsahujú. Vstrebateľnosť zo surovej brokolice je len šesť percent, ale už po slabom uvarení sa do krvi dostane až 30 percent jej železa. Ovocie, s výnimkou broskýň, takéto vlastnosti nemá.

Okysľujte
Ak do jedla pridáte kyselinu askorbovú, jablčnú, octovú, hroznovú alebo citrónovú, vstrebateľnosť železa sa zvýši 4- až 5-krát.

Máčajte
Ak ste milovníčkami ovsených vločiek, zrejme viete, že ich treba vždy pred konzumáciou namočiť na niekoľko hodín, najlepšie cez noc do vody alebo mlieka. Obsahujú totiž fytát, látku, ktorá blokuje molekuly železa pri ich putovaní do organizmu. Namáčaním sa fytát rozpadne. Ideálne je vločky variť.

Koreňte bylinkami
Bazalku, kôpor, estragón, petržlen a tymian využívajte v kuchyni čo najviac. Okrem železa je v nich aj vitamín C, ktorý podporuje jeho zužitkovanie.

Nefajčite
Nikotín vykráda zásoby vitamínu C v našom organizme, a tak znižuje vstrebávanie železa.

Čo ho ešte brzdí
Ak napríklad zjete jedlo s vysokým obsahom železa, nemali by ste si vzápätí dopriať kávu či čierny čaj, neodporúča sa ani mlieko. Vyhýbať sa im, samozrejme, nemusíte, len treba zachovať väčší časový odstup. Aj konzumácia sladkostí môže viesť k zhoršenému vstrebávaniu železa.