Ako na bolesti hlavy....

17.05.2012 10:28

Stop bolestiam hlavy: Tipy na rýchle domáce liečenie

Pri bolesti hlavy nemusíte hneď siahať po tabletkách. Domáce recepty sú rovnako účinné, lacnejšie a vždy poruke.

Bolestí hlavy sa zbavíte aj podomácky.
Autor: Shutterstock
 

Vznik bolesti signalizuje, že s nami niečo nie je v poriadku. Našťastie vo väčšine prípadov nie sú potrebné žiadne silné lieky a ťažkosti sa dajú stlmiť jednoduchými domácimi alebo prírodnými prostriedkami.

 

Domáce liečenie bolestí hlavy

• Pite veľa vody: Nedostatok tekutín vyvoláva množstvo zdravotných problémov vrátane bolesti hlavy. Preto je dôležité dodržiavať pitný režim a piť dostatočné množstvo tekutín počas celého dňa. Najlepšia je kvalitná voda, pramenitá alebo minerálna, čistá alebo riedená ovocnými šťavami.
• Urobte si studený zábal lýtok: Je to osvedčená metóda pri znižovaní horúčky a zmierňuje aj bolesti hlavy. Bavlnené plienky zložte, namočte do studenej vody, vyžmýkajte a obaľte nimi obe lýtka. Na mokré plienky dajte ešte suché a prikryte dekou. Po 15 až 20 minútach zábaly odložte. Ak bolesť neprejde hneď, zábal zopakujte o hodinu znovu.
• Dajte si ľadové obklady: Môžete použiť vrecká s ľadom. Priložte si ich na čelo a šiju. Stačí, aby ste zabalili kocky ľadu do látkovej vreckovky. Ľadový šok zúži cievy a tým zabráni šíreniu bolesti.
• Zaberá citrónová šťava s kávou: Šťavu z 1 citróna vytlačte do šálky horúcej kávy a rýchlo vypite. Robí to hotové zázraky. Posilníte si tak krvný obeh a pozitívne ovplyvníte stav ciev v mozgu.
• Francovka na spánky a šiju: Prírodný mentol a extrakt z ihličia priaznivo vplývajú na celkovú duševnú pohodu. Natrite si spánky aj šiju a zľahka masírujte jemným tlakom či krúživými pohybmi, kým sa bolesť nezmierni.
• Horúce obklady: Uterák namočte do horúcej vody, trochu ho vyžmýkajte a zabaľte do ďalšieho uteráka, ale suchého. Horúci obklad priložte na šiju. Namiesto uteráka môžete použiť aj termofľašu s horúcou vodou.
• Striedavé kúpele nôh: Pripravte si do dvoch lavórov teplú a studenú vodu. Potom striedavo namáčajte nohy raz do teplej, potom do studenej vody – podporí to prekrvenie a zlepší cirkuláciu krvi.
• Čaj z oregana alebo majoránky: Tieto bylinky obsahujú vzácne oleje, ktoré tlmia bolesti. Čerstvé alebo sušené oreganové či majoránkové lístky zalejte ako čaj. Viackrát denne si dožičte tento chutný nápoj, ktorý môžete osladiť medom.
• Citrónová kôra na spánky: Výborné na bolesti hlavy zo stresu a prepracovanosti je masírovanie spánkov citrónovou šupkou. Citrón ošúpte, oddeľte bielu časť od žltej a tou žltou si minútu až dve masírujte spánky. Postup môžete opakovať viackrát za sebou.
•  Akupresúra: Tradičná čínska medicína pozná odpovede takmer na všetko. Aj pri bolestiach hlavy vám pomôže, ak si budete 15 až 20 sekúnd palcami tlačiť na oba spánky. Opakujte aj viackrát po sebe.

Prírodné produkty

• Čínska alebo vietnamská mastička: Určite ju poznáte, vonia výrazne, pre niekoho až priveľmi intenzívne, no prináša hlave vytúžené uvoľnenie. Natrite si ju na čelo a spánky.
• Mätový olej alebo emulzia: Éterické oleje mäty výborne potláčajú impulzy bolesti. Niekoľko kvapiek rozotrite na spánky a čelo. Olej môžete nakvapkať aj do osviežujúceho kúpeľa. Budete sa po ňom cítiť ako znovuzrodené.
• Olejový koncentrát: Dostať ich viacero, výborný je napríklad Primavera vera 111 Krauter, ktorý je pripravený zo 111 liečivých rastlín a navyše je ešte aj bioaktívny. Stačí použiť zopár kvapiek. Vtierajte si ich do pokožky na spánkoch, čele a zátylku.
• Dodajte telu magnézium: Horčík (Mg) je pre organizmus nevyhnutný. Plní množstvo úloh, zúčastňuje sa na vyše 300 biochemických procesoch. Okrem iného uvoľňuje kŕčovité bolesti hlavy a pomáha aj pri migréne. Môžete ho užívať ako dražé či rozpustiť vo vode šumivú tabletu, alebo jesť veľa potravín, ktoré ho obsahujú, napríklad listovú zeleninu, figy, marhule, slivky, strukoviny či oriešky.
• Harmonizujúce kvapky: Na zmiernenie bolesti z napätia si kúpte v lekárni bylinné kvapky s obsahom relaxinínu. Je to ženský pohlavný hormón, ktorý upokojuje a uvoľňuje, zmierňuje bolesti, harmonizuje myseľ a zlepšuje náladu.
• Deväťsil lekársky: Čaj z neho uvoľňuje kŕče, tlmí bolesť a pôsobí upokojujúco. Čajovú lyžičku rozdrveného koreňa zalejte štvrť litrom vlažnej vody, nechajte cez noc vylúhovať, ráno prihrejte a sceďte. Pite po dúškoch jednu až dve šálky za deň.
• Vŕbová kôra: Obsahuje až 10 % trieslovín a flavonoidy salikortín a salicín. Kyselina salicylová potláča zápalové procesy a tlmí bolesti. Použiť môžete odvar, zápar alebo tinktúru. Zápar pripravíte zo sušených jahniad a listov, ktoré zalejte horúcou vodou a nechajte 15 minút vylúhovať. Pri bolesti vypite jednu šálku. Odvar sa robí z drvenej kôry, ktorú nechajte 5 minút variť, za deň vypite 2 až 3 šálky. Tinktúru, ktorú dostať kúpiť v lekárni, užívajte podľa návodu.

Autor:  eh, brona, Nový Čas pre ženy, kad