12 zlatých pravidiel duševného zdravia

23.05.2012 12:09

1. Pamätaj, že každé utrpenie, i to najväčšie, raz prejde. Všetko dianie v toku času je premenlivé. Po daždi vychádza slnko, aj po tej najkrutejšej zime príde zase jar!

2.Tam, kde nemôžeš pomôcť ani zmeniť chod vecí, nestaraj sa zbytočne o cudzie záležitosti.

3.Neprepadaj panike kvôli zodpovednosti. Tvoja schopnosť a odolnosť porastie tým viac, čím menej sa poddáváš zhonu, vzrušeniu a pesimizmu.

4.Vyvaruj sa boju proti predstavám. Mnohí sa vyčerpávajú v boji proti prekážkam, ktoré existujú   len v ich fantázii. Nezaplietaj sa do neplodných záľub, ktoré nevedú k cieľu. Pamätaj, že síla je len v jednoduchosti, preto netríešti svoje síly!

5. Neži v minulosti, nepremýšľaj mnoho o budúcnosti. Ži prítomnosťou. Nič dôležité nezmeníš! Poznáš snáď niekoho, kto sa nikdy nezmýlil? Chybám sa nevyhneš, ak už prídu, naprav ich – níet väčšieho víťazstva.

6. Rázne odlož nenávisť, závisť a túžbu po deštruktívnej kritike. Kritika, ktorá súčasne neprináša pomoc a náznak, ako zlepšiť to zlé, je niekedy horšia než pôvodná zlá vec. Tieto tri zla výrazne prekážajú osobnej spokojnosti.

7. Netrpezlivosť, posmech, fanatizmus, fatalizmus a pesimizmus ničia duševnú harmóniu.

8. Zažeň myšlienky o dôstojnej „usadenej“ starobe. Buď stále zvedavý a  snaž sa uchovať zmysel pre romantiku, dobrodružstvo a recesiu. Neboj sa v žiadnom veku nových stretnutí a nových úloh.

9. Dôveruj ľuďom a maj ich rád. Neočakávaj od nich dokonalosť, ani ty nie si dokonalý. Snaž sa oceniť ich individualitu. Len málo ľudí je vyslovene zlých. Úsmevom a duševným pohladením presadíš viac než prísnosťou a tvrdosťou.

10. Pozoruj svoje okolie a všimni si, že tvoje problémy sú v zásade také isté ako problémy mnohých iných. Aj lekár trpí bolesťou, aj policajta niekedy dusí strach, aj kráľ plače pri smrti svojho syna. Nekomplikuj si trvale svoju životnú úlohu, preštuduj si ju dobre, snaž sa jej rozumieť a využíť ju zo všetkých sil k pomoci tým, ktorí sú na tom ešte horšie. A potom svoju úlohu hraj s dôverou a odvahou, ale hlavne vždy so zmyslom pre fair play.

11. Ak ti niečo vadí a môžeš to zmeniť, urob tak, pokiaľ to zmeniť nemôžeš, netráp sa tým ďalej. Pokiaľ ti niečo vadí na druhom človeku, tak sa s tým buď zmier alebo sa mu vyhni – tak ako rieka, keď narazí na horu. Ľahšie prenesieš vrchol hory či zmeníš tok rieky, než zmeníš povahu človeka. Tvoja myseľ musí mať vždy jasný cieľ a stanovisko, nedá sa byť „trochu těhotný“ či sedieť na dvoch stoličkách. Nech je aj tvoja reč jasná – áno, áno či nie, nie.

12. Poznávaj sám seba, nauč sa mať rád sám seba takého, aký si a nauč sa seba prijať, uč sa počúvať svoje telo a dušu a ich signály. Ten, kto pozná druhých, je chytrý, avšak ten, kto pozná sám seba, je múdry.  A pamätaj, že bojovať proti celej armáde je ďaleko ľahšie ako bojovať sám so sebou!

 

text: Petr Hoffmann