Syndróm studených nôh

18.04.2012 12:05

Syndróm studených nôh: Zohrejte sa inak ako ponožkami!

Syndróm studených rúk a nôh trápi najmä ženy. Nohy ako ľad môžu znamenať aj začiatok vážnej choroby a vtedy iba ponožky nepomôžu.

Ponožky na studené nohy pomôžu, ale príčinu neodstránia.
Autor: profimedia.sk

A je to tu. Mesiace končiace na -er, kedy by sme si podľa našich babičiek nemali vôbec sadať na zem a ponožky by mali byť samozrejmosťou. Existuje však zdravotný problém, keď sú naše nohy a ruky studené neustále. Prečo? Ide o tzv. syndróm studených rúk a nôh, ktorý sa týka najmä žien. Signalizuje, žev našom tele nie je niečo v poriadku, ale aj to, že sme sa možno len nesprávne obliekli. Večne studené ruky totiž môžu byť prejavom vážnejších zdravotných ťažkostí týkajúcich sa ciev, obličiek, štítnej žľazy či anémie.

Prečo práve ženy

Pretože majú pomalší metabolizmus, tenšie cievy a menšie percento svalovej hmoty, ktorého sťahy podporujú prúdenie krvi v tele. „Svoju úlohu u nás však zohráva aj nízky tlak a hormonálne vplyvy či užívanie hormonálnej antikoncepcie,“ vysvetľuje lekárka. Môže ísť aj o primárny Raynaudov syndróm, keď dokonca dochádza k záchvatovitej poruche prekrvenia. Prsty, vonkajšia strana rúk aj priehlavky na nohách najprv obelejú, sú studené, potom zmodrajú a sú bolestvé. Tento syndróm sa však vyskytuje aj ako sprievodný príznak imunologických či hematologických porúch alebo signalizuje mnohé ďalšie ochorenia.

„Ochladzuje“ nás aj stres a strach

Ak sa niečoho veľmi bojíme alebo sa zľakneme, keď sa dostaneme do stresovej situácie, výsledok je rovnaký – studené ruky a nohy. Periférne tepny v týchto oblastiach sa stiahnu a tento kŕč spôsobí dočasné nedokrvenie prstov, ktoré sa dokrví zhruba 20 minút po upokojení. Emocionálna pohoda totiž predstavuje dôležitý zdroj tepla Kedy k lekárovi Lekárovi sa treba zveriť najmä vtedy, ak sa príznaky tohto syndrómu prejavia z ničoho nič alebo máte aj ďalšie problémy. „K bežným vyšetreniam odporúčame kontrolu krvného tlaku, EKG, krvné testy, sonografické vyšetrenie ciev, ale aj dôkladné endokrinologické či chirurgické vyšetrenia,“ hovorí MUDr. Trellová.

Pomôžte si

Trénujte kožné cievy
Choďte do izby s príjemnou teplotou a na 3 až 5 minút vložte ruky do lavóra so studenou vodou. Potom choďte do chladnej miestnosti (pivnica, balkón) a na 3 až5 minút vložte ruky do lavóra s teplou vodou.

Drepy a gymnastika
Rukám postačí gymnastika pod stolom, ktorá telo aktivuje a prekrví. Po práci potom postačí chôdza po schodoch či zopár drepov. Vyskúšať tiež môžete „švihať“ rukami tak rýchlo dopredu a dozadu, ako vládzete.

Preč s kávou a cigaretami
Nikotín škodí zimomravým ľuďom hneď dvojmo. Pod jeho vplyvom sa totiž cievy sťahujú a zároveň sa v nich ukladá povlak. Pozor si však treba dávať aj na príjem kofeínu.

Ponožky áno, ale nie hocaké

Krvný obeh môžu brzdiť aj príliš tesné pančuchy či ponožky a nohavice. Nylonové ponožky alebo pančuchy zabraňujú tvorbe teplav koži končatín! Kapsaicín to istí Ak máte rady čili papričky, jedzte ich čo najčastejšie. Kapsaicín, ktorý obsahujú, vyvoláva pocit pálenia v akomkoľvek tkanive, s ktorým prichádza do styku. Rovnako pomáhajú aj výživové doplnkys obsahom ginka dvojlaločného, horčíka a kapsaicínu zároveň.

Čo pomáha, ak vás stále oziabe?

■ Doprajte si správny pitný režima jedálny lístok plný vitamínov.
■ Vyhnite sa stresu a odpočívajte.
■ Dožičte si teplý kúpeľ a suchú masáž kefou od nôh smeromk srdcu.
■ Športujte a postupne sa otužujte.
■ Nefajčite a nekonzumujte alkoholické nápoje.
■ Doma noste vlnené ponožky a používajte termofor.
■ Vyhnite sa úzkemu oblečeniu.
■ Namiesto sladkostí si doprajte datle, kokos a pistácie.
■ Vyhnite sa studeným nápojoma zmrzline.
■ Doprajte si saunu či akupunktúru.

Čo môžu ešte signalizovať studené nohy?

■ cievnu alebo srdcovocievnu príčinu
■ vysoký krvný tlak
■ metabolické poruchy
■ poruchy funkcie nadobličiek
■ anémiu
■ blokády chrbtice
■ anorexiu