Potraviny ako liek proti bolesti

18.04.2012 12:04

Potraviny ako lieky proti bolestiam...

Kurkuma na svalové bolesti a zápaly

Podľa mnohých výskumov je práve kurkuma na utlmenie bolesti pri rôznych zápaloch účinnejšia, než steroidy.

Preukázateľne prináša úľavu od reumy, navyše predchádza napadnutiu a zničeniu kĺbov artritídou.

Kurkuma totiž obsahuje bielkovinu s názvom NF-kB, ktorá sa pri zápale v tele aktivuje a pomáha bojovať s bolesťou.

Kurkumu zmiešame napríklad s bravčovou masťou a aplikujeme na boľavé miesto. Pozor, kurkuma farbí, tak sa nezľaknite keď bude natreté miesto žlté:-)

Červené hrozno na bolesti chrbta

Červené hrozno je plné resveratrolu, čo je silný antioxidant, ktorý blokuje enzýmy poškodzujúce tkanivá. Ich nedostatok má za následok bolesti kĺbov a svalov.

Práve resveratrol preto pomáha chrániť poškodenie chrupavky, čo býva najčastejšou príčinou bolestí. Resveratrol sa nachádza aj vo víne, treba však piť s mierou.

Ale aj ďalšie bobuľové ovocie je bohaté na antioxidant tohto druhu, teda pomáha v prevencii. Sú to napríklad čučoriedky, brusnice a černice.

Zázvor na bolesti kolien a hrdla

Zázvor sa už dlho používa ako prírodná metóda tíšenia bolesti. Najmä v Indii ide o základný liek. Aj vedci preukázali jeho skvelé účinky na vyliečenie zápalu a úľavu od bolesti.

Dve tretiny pacientov s chronickou bolesťou kolena po užívaní zázvoru denne po šesť týždňov sa bolesti úspešne zbavili.

Podľa odborníkov by mala stačiť dávka 500 - 1000 mg zázvoru na deň.

Ak vás začalo škriabať v hrdle, nastrúhajte si minimálne 3 cm kúsok zázvoru do väčšieho hrnčeka, zalejte horúcou vodou a nechajte riadne vylúhovať. Pridajte med, podľa chuti i citrón a ešte teplé vypite. Nálev stačí piť raz denne, ale viackrát je samozrejme lepšie.

Ak nemáte v obľube ostrejšie jedlá, pridajte preto viac medu, ale verte, že do troch dní tejto terapie nebude po bolesti v hrdle a iných útočiacich vírusoch ani pamiatky.

Sója na bolesti kĺbov

Sója obsahuje skupinu izoflavónov a rastlinný hormón so silnými protizápalovými účinkami. Tak pomáha znížiť riziko osteoartrózy a ďalších chorôb kĺbov.

Ľudia trpiaci osteoartritídou, ktorí konzumovali 40 g sójového proteínu denne po dobu troch mesiacov, vykázali zlepšenie svojej choroby o celých 30%.

Losos na bolesti krku

Omega-3 mastné kyseliny sú dôležité pre udržanie zdravého imunitného systému, a tiež predchádzajú zápalom a chronickej bolesti krku.

Počas výskumu na univerzite v Pittsburghu sa dokonca 60% účastníkov zbavilo bolesti len tým, že po dobu troch mesiacov jedlo viac rýb alebo doplnkov s rybím olejom.

Účinok bol taký markantný, že väčšina prestala užívať svoju dennú dávku liekov proti bolesti.

Okrem lososa majú rovnaký účinok aj ďalšie ryby, ktoré obsahujú vysokú úroveň základných omega-3 mastných kyselín, ako je tuniak, pstruh, makrela, či sardinky.

Čerešne proti artritíde

Čerešne, rovnako ako ďalšie bobuľovité plodiny, obsahujú vysoké množstvo antioxidantov nazývaných antokyany - zázrak, ktorý dokáže zatočiť s bolesťou a zápalmi.

Účastníci výskumu, ktorí jedli porciu 45 veľkých čerešní denne po dobu 28 dní, preukázali vyliečenie väčšiny zápalov.

Antokyány sú zvlášť účinné pri liečbe príznakov artritídy. Bolesť kĺbov sa zlepšila práve len v dôsledku konzumácie čerešní a čerešňovej šťavy.

Káva na bolesti po tréningu

 Ak ste sa už niekedy čudovali, prečo lieky na bolesť po námahe obsahujú kofeín, je to preto, že káva zvyšuje účinok lieku proti bolesti. Pôsobí však aj ako prírodný liek sama o sebe, obzvlášť je dobrá na bolesť po fyzickej námahe.

Počas výskumu tí, čo vypili dve šálky kávy po cvičení, znížili bolesť z námahy takmer o 50%.

Odborníci tiež tvrdia, že kofeín je dobrý ako prevencia tréningu. Preukázateľne totiž zvyšuje prah bolesti.

Šalvia na bolesť v hrdle

Táto bylina sa bežne používa na liečbu ochorení, ako je angína, vredy v ústach, zápaly ďasien, laryngitída, ale aj na bolesti hlavy, modriny, zlú pamäť, alebo symptómy menopauzy.

Šalvia totiž obsahuje rosmarinic, kyselinu, ktorá v tele upokojuje zapálené tkanivo.

Bylinu zalejte vriacou vodou a tak si ju vychutnajte ako čaj, alebo si ju pridávajte ako korenie do jedla.