Potravinová intolerancia.....

29.05.2012 12:47

Potravinová intolerancia: Slasť na tanieri, horor v bruchu!

Potravinová intolerancia nám škodí celkom nenápadne, ale vytrvalo. Často si ju zamieňame s alergiou, pritom to ale nie je to isté!

Pri potravinovej intolerancii si musíte dávať pozor, čo zjete.
Autor: shutterstock
 

Čo ste si dnes naložili na tanier? Určite niečo dobré. To, čo nám chutí, vieme jednoznačne, lenže poznáme tak dôverne ajpotraviny, ktoré nám škodia? Možno práve v nich je odpoveď, prečo máme zdravotné problémy. Som na teba alergická! Neznášam ťa! Ak tieto vety poviete svojmu manželovi či partnerovi, prakticky medzi nimi nevidí rozdiel. Ak vám lekár diagnostikuje, že ste alergická na orechy alebo netolerujete mlieko, je to naozaj rozdiel. Alergiu a intoleranciu potravín si však veľmi často zamieňame alebo o nej ani nevieme.

 

Alergia nie je neznášanlivosť

Klasická alergia je charakteristická okamžitou a často silnou reakciou imunitného systému. Vyskytuje sa pomerne zriedkavo, diagnostikujú ju približne 2,5 až 4 percentám ľudí. Medzi najčastejšie patria potravinové alergie na arašidy, orechy, kôrovce. Príznaky sa zvyčajne objavia ihneď po konzumácii, prípadne styku s danou potravinou, niekedy sa môžu oneskoriť aj o niekoľko hodín. Alergické reakcie na potraviny sa môžu značne líšiť v závažnosti aj prejavoch, pričom niektoré z nich môžu byť aj smrteľné!

Čo je intolerancia

Potravinová neznášanlivosť alebo intolerancia nám škodí celkom nenápadne, no zato vytrvalo. Reakcie sú na rozdiel od alergie oneskorené a príznaky sa môžu objaviť o niekoľko hodín či dní, takže z nich vôbec nemusíme podozrievať potravinu. Navyše môžeme byť intolerantní k viacerým potravinám v rovnakom čase. „Na rozdiel od alergie intoleranciou trpí viac ľudí, odhaduje sa, že je to asi 45 % obyvateľstva. Naše vlastné skúsenosti sa približujú k oveľa vyšším číslam výskytu,“ hovorí MUDr. Martina Šintálová z Dietologicko-diagnostického centra Interklinik v Bratislave, kde si možno dať otestovať 59 až 220 potravín. Hoci potravinová intolerancia priamo neohrozuje život, dokáže nás poriadne potrápiť. Ak tráviaci trakt sústavne zaťažujeme nevhodnými potravinami, postupne môže dôjsťk syndrómu zvýšenej priepustnosti čreva. Do krvného obehu začínajú prenikať nedostatočne natrávené molekuly potravín, baktérie a toxíny, ktoré by za normálnych okolností cez črevnú stenu neprenikli.

Zápcha, akné, nafúknuté brucho

Potravinová intolerancia môže ovplyvniť takmer každý orgán v tele. Najčastejšie prejavy sú tráviace ťažkosti, hnačka, zápcha, plynatosť, nafúknuté brucho, gastritída, ale aj opuchy tváre a končatín, či dokonca bronchitída. Typické a časté prejavy sú akné, ekzémy, svrbenie pokožky, chronická únava, problémy s hmotnosťou. Je dokonca dokázaná súvislosť medzi intoleranciou a poruchami pozornosti a hyperaktivitou, poruchami spánku, úzkosťou a depresiou.

Ako zistiť, čo mi škodí?

Jedna z možností, ktorá sa praktizovala doteraz, bola tzv. eliminačná diéta. Ide o denník, do ktorého si pacienti zapisujú, čo počas dňa zjedli a ako sa cítili. Tento spôsob však môže byť „beh na dlhé trate“. Človek totiž môže byť intolerantný na viac potravín naraz. Jednou z ďalších ciest je zaobstarať si test potravinovej intolerancie v lekárni. V pohodlí domova je možné identifikovať zložky potravy, ktoré vám nerobia dobre. Má to význam v prípade, že sa test vykoná spoľahlivo, nie vždy sa to doma vydarí. S výsledkami treba zájsť za dietológom. Efektívnejšie je dať sa otestovať u odborníka dietológa.

Čo možno otestovať a čo to stojí?

Testy potravinovej intolerancie vás vyjdú podľa počtu potravín okolo 60 eur v lekárni, u odborníka od 100 eur a viac. Minimálne si môžete dať otestovať 59 potravín, maximálne 220. „Súčasťou je odber krvi, analýza potravinovej intolerancie, odborná hodinová konzultácia, jedálny lístok na mieru, rozpis jednotlivých vhodných potravín podľa individuálnej znášanlivosti potravín, alternatívy za vylúčené potraviny, informácia o súčasnom stave vhodných potravín na trhu. Novinkou je špeciálny test pre vegetariánov, ktorý testuje rozsiahle množstvo ovocia, zeleninu, obilniny, strukoviny, mliečne výrobky, oriešky, nápoje, vajíčka,“ hovorí MUDr. Šintálová z dietologického centra, ktoré sa ako jediné na Slovensku venuje testom v takom veľkom rozsahu.

Autor:  Eva Hrdinová, Nový Čas pre ženy