Nechty sú zrkadlom nášho zdravia, aké choroby signalizujú?

21.04.2012 19:09

Nechty sú zrkadlom nášho zdravia, aké choroby signalizujú?

Stres, nedostatok železa alebo tekutín, rôzne ochorenia, infekcie - to všetko sa väčšinou odrazí na ich stave. Naučte sa poznávať varovné signály.

Záderky na nechtoch môžu signalizovať problémy so štítnou žľazou.
Autor: Shutterstock

Zdravé nechty sú hladké, bez rýh a rôznych hrbolčekov alebo vyvýšenín. Majú jemne ružové lôžko a tiež sa väčšinou lesknú. Pri koreni nechtov je viditeľný nechtový mesiačik, teda polkruhovitá biela plocha. Kožtička okolo nechtov slúži ako ich ochrana. Ako píše blesk, ak sa vám počas posledných pár týždňov kvalita nechtov zhoršila, snažte sa zistiť, či vášmu telu niečo nechýba. Akékoľvek zmeny nie je potrebné brať len ako estetický problém, pretože môžu signalizovať celý rad ochorení.

Nechty - zrkadlo nášho zdravia

Nedostatok železa

Zmenená farba nechtov - šedá - je prirodzená u starších ľudí. Môže však vypovedať o nedostatku železa. Problém sa prejaví aj akousi preliačinou dovnútra nechtu, takže ten má potom tvar lyžičky ...

Žltačka (hepatitída)

Biele nechty s tmavými okrajmi alebo zažltnuté signalizujú problémy s pečeňou - väčšinou žltačku. Tá sa však prejavuje aj inými príznakmi - napríklad bolesťami brucha, kĺbov a celkovou únavou.

Ťažkosti s pľúcami

Na rukách sa to odrazí namodralými nechtami - tento odtieň napovedá, že pľúca majú nedostatok kyslíka.

Kožné ochorenia (psoriáza - lupienka)

Lupienka najčastejšie napáda vlasatú časť hlavy, kolená, lýtka, lakte. Na nechtoch sa táto diagnóza môže prejaviť drobnými bodkovanými dierkami.

Plesne

Žlté nechty bývajú dôsledkom hubovitej plesne - keď sa infekcia nelieči, nechty slabnú a lámu sa. Neliečené infekcie vedú tiež k pomalému poškodeniu nechtovej platničky. Žlté alebo hnedé nechty zase mávajú silní fajčiari.

Únava a padanie vlasov

Biele škvrny sa na nechtoch vyskytujú pomerne často a bývajú prejavom únavy alebo vypadávania vlasov - tieto dva javy idú často ruka v ruke. Mnohí z nás sa mylne domnievajú, že sa jedná o nedostatok vitamínov alebo minerálov.

Zlé trávenie

Pozdĺžne ryhy na niekoľkých nechtoch môžu signalizovať zlú činnosť zažívacieho ústrojenstva (ťažkosti so žalúdkom, pankreasom a podobne), ale môžu byť aj dôsledkom horúčky alebo otravy organizmu. Ryhované nechty bývajú aj známkou poškodenie zárodočnej nechtovej vrstvy. Priečne ryhovanie vzniká kvôli vyššiemu obsahu škodlivín v organizme, a preto sa často objavuje na palcoch fajčiarov.

Znížená funkcia štítnej žľazy

Lámavé nechty sú veľmi často spojené so zníženou funkciou štítnej žľazy. Túto poruchu sprevádza aj suchá koža a lámavosť vlasov. Nechty sa lámu aj pri častom používaní lakov. Lámavosť môže byť aj signálom aterosklerózy (kôrnatenia ciev).


Viete, že:

● Tvar nechtov veľa závisí od viacerých faktorov, medzi ktoré patrí tehotenstvo, počasie, vek, stres a rôzne ochorenia
● Nechty rýchlejšie rastú počas dňa, v mladosti, v tehotenstve a v lete
● Naopak najpomalšie rastú v noci, v zime a v starobe
● Na rukách rastú rýchlejšie ako na nohách
● Stres a ochorenia, najmä infekcie, majú za následok zastavenie rastu nechtov a ovplyvňujú aj ich povrch


10 rád pre zdravé nechty

1. Pekné a zdravé nechty vyžadujú dobrý zdravotný stav, správnu výživu, pohodu a pohyb.

2. Jedzte veľa mliečnych výrobkov a pite mlieko. Sú bohaté na vápnik.

3. Vitamín D si dopĺňajte z rybieho tuku, sardiniek a tuniaka.

4. Ak máte slabé nechty, pomôžu vám potraviny s vysokým obsahom železa - doprajte si preto veľa orieškov a rastlinného oleja.

5. Musíte organizmu zabezpečiť aj dostatočný príjem zinku, selénu a horčíka. Keď vám chýba, začnite užívať lieky, ktoré sú určené špeciálne na výživu nechtov, vlasov a pokožky.

6. Zdrojom zinku sú tekvicové semienka, pšeničné klíčky, tofu, droždie ...

7. Železo obsahujú šošovica, sezam, sušené marhule, mak, kokos a žihľava.

8. Horčík nájdete v brokolici, mandliach, čínskej kapuste a kukurici.

9. Pre rast nechtov je dôležité zásobovanie organizmu aminokyselinami (proteíny), najmä cystínom. Cystín sa podieľa na tvorbe keratínu a má pre rast nechtov stimulačný a regeneračný efekt (nachádza sa najmä v cibuli, póre a cesnaku).

10. Jednou z najlepších živín pre nechty je kyselina gama-linoleová, nachádzajúca sa v pupalkovom oleji.