Light potraviny, áno alebo nie?

25.04.2012 08:28

Light je len alibi!

Slávka Vlčková, Pravda.sk

Odborníci na výživu varujú: Potraviny bez cukru a s nižším obsahom tuku sú len alibi. Nepomáhajú schudnúť, ale naopak, prispievajú k obezite!

Závislosť na sladkom môže byť podľa odborníkov na výživu rovnako zničujúca ako závislosť na alkohole a drogách.

Podľa najnovších teórií potraviny obsahujúce umelé sladidlá nás nadbytočných kilogramov nezbavia. Naopak, zopár kilogramov veľmi ľahko pridajú. Ako je to možné?

Sladká chuť nastavuje na vyšší príjem kalórií
Odborníci na výživu zistili, že sladká chuť nastavuje organizmus (zatiaľ neznámym spôsobom) na vyšší príjem kalórií. Ak ich telo nedostane, je nespokojné a vynucuje si ďalšie jedlo, aby získalo „sľúbenú“ energiu. A pretože človek konzumujúci potraviny s umelými sladidlami je presvedčený, že „keď to bolo bez cukru, ešte si môže dať“, namiesto jedného dochuteného jogurtu zje tri. Potraviny bez cukru sú teda pre ľudí závislých na sladkej chuti – ktorá sa pokladá za rovnako zničujúcu ako závislosť na alkohole či drogách –, len alibi. „Musíme si uvedomiť,“ vysvetľuje MUDr. Martina Šintálová z Centra pre zdravý životný štýl Arcadia Medica, „že energia je v potravinách vo forme cukru aj tuku. Napríklad v dia sladkostiach môžu byť nebezpečné práve menej kvalitné tuky, podieľajúce sa na zvyšovaní hladiny cholesterolu. Okrem toho bežne používané umelé sladidla sú syntetické produkty, ktoré sú v našej výžive nepotrebné, priam nevítané.“

Znížený obsah tuku v potravinách núti viac jesť
Potraviny s označením light môžu znamenať čokoľvek – menej cukru, menej tuku, menej alkoholu, menej nikotínu… Ale o koľko percent, nie je vždy jasné. Pri niektorých výrobkoch sú tieto percentá úplne zanedbateľné, a vyskytujú sa aj light výrobky, ktoré majú vyššiu energetickú hodnotu ako tie „normálne“. To však nie je jediná pasca nízkotučných či nízkokalorických, či light výrobkov – nižší obsah tuku v potravinách, tak ako umelé sladidlá, totiž núti viac jesť. Navyše, ako upozorňuje doktorka Šintálová, „je v takýchto potravinách, napríklad mliečnych výrobkoch s nulovým obsahom tuku, aj cukor alebo kontroverzné umelé sladidlá. Ďalším úskalím light výrobkov je spôsob myslenia – čo je light, toho si môžem dopriať viac. V konečnom dôsledku teda človek prijíma oveľa viac energie, ako mal v úmysle a označenie ´diétne alibi´ je viac ako na mieste.“

Pozor na nedostatok vápnika!
Aby toho nebolo málo, kto s obľubou konzumuje light nápoje, prichádza o mimoriadne dôležitý vápnik, pretože uvedené nápoje často obsahujú kyselinu fosforečnú, ktorá ho vyplavuje. Problémom sú aj nízkotučné mliečne výrobky (s výnimkou nízkotučného mlieka), pretože sú ochudobnené o vápnik, a teda nedodávajú telu očakávané množstvo (dennú potrebu) tohto prvku.