Čo všetko dokáže (ne)obyčajný citrón.....

30.05.2012 14:40

Citrónovník (lat. Citrus limon)

Každý rok je zistených plno nových vecí ohľadom zázračného ovocia – citrónu. Nový vitamín – Vitamin P (flavonoidy) – bol pridaný k hodnotnému vitamínu C, ktorý sa nachádza v tejto pochúťke z kuchyne alebo z diétneho laboratória. Citrón dokáže všelijaké triky. Tak isto ako sa voda zmení na víno, tak citrón so svojou kyselinou rychlo zmení  kyslé zloženie na zásadité. Tým, že obsahuje veľký obsah vápnika, zaštituje pre kosti, zuby a nervový systém základnú výživu. Obsahuje tiež fosfor a jedna z jeho najväčších predností je schopnosť pomáhať „tráviť“ bielkoviny.

Doktor Gerald Stalh nám podává správu o nespočetných prípadoch očných katarov, ktoré boli vyliečené používáním kvapiek rovnakého pomeru citrónovej šťavy a destilovanej vody do očí trikrát denne. Atletická noha nepotrebuje žiadne drahé lieky. Citrónová šťava spolu so šťavou z papáje sa volá „vstrebávač“ týchto problémov. Niekoľko popredných zubných lekárov predpisuje citrónovú šťavu a soľ na ťažké štádium paradentózy.

Citrón je jedným z najrýchlejšie reagujúcich nepriateľov proti bacilom. Priemysloví chirurgovia používali citrón v prípadoch zápalov rany, čo malo úžasný úspech. Kráľovskí špecialisti z Harley Street v Londýne dávajú deťom kráľovskej rodiny citrón a med pri bolestiach v krku. Mnoho ľudí, ktorí vynaložili veľké sumy k vyliečeniu tvrdohlavých ekzémov, boli privedení k domáckemu citrónu, keď už nemali žiadne ďalšie peniaze, aby zistili, že sa ekzém veľmi rýchlo ustálil a po čase ich nenávratne opustil úplne.

Nepríjemný dych

Citrón nie je len lokálnym antiseptikom pre škaredý dych, ale tiež vnútorný alkalizér, ktorý zabrání tomu, aby dochádzalo ku kvaseniu a tiež k vytváraniu takejto nepríjemnosti v ústach. Herci pijú citrónovou šťavu s trochou medu dvakrát až trikrát denne, aby si zaistili sladký dych.

Prečo mať astmu, keď je všade plno citrónov?

Dr. Joseph H. Greer nemá žiadne obavy, že by sa jeho pacientom vrátila astma. K všeobecnej detoxikačnej diéte im dáva 2 polievkové lyžice citrónu pred každým jedlom a pred spaním.

Kašeľ a nachladnutie

Pečené citróny – peč na sucho celý citrón, pokiaľ  nerozpukne a neotvorí sa – sa dávajú na kašeľ a nachladnutie pacientom každého veku s obrovským úspechom. Keď sa citrón roztvorí, zmiešajte z neho vytlačenú šťavu so šťavou z čerstvého ananásu (pol na pol) a trochou medu. Pacient pocíti okamžitú úľavu. Ananasová šťava k citrónu dodá svoje mocné „tráviace“ enzýmy, čím uvoľní hlieny v krku.

Citrón ako koleso života                                    

Čínske použitie citrónu

Keď čínski lekári uverejnia niečo zo svojich prírodných liečení, je to väčšinou hodnotné k prečítaniu. Výbornou liečbou pre poškodené nechty a zapálené nechtové lôžka je citrón, ktorému sa odreže vršok, prst sa dá do citrónu a všetko sa obviaže obväzom. Ráno sa môže rana vyčistiť.

Potiaže so žlčníkom

Existujú lekári, ktorí zakazujú akékoľvek lieky pri problémoch so žlčníkom a poučia svojich pacientov, aby obmädzili aspoň na jeden deň všetko, okrem citrónovej šťavy.

Stav spojený s pocitom na zvracanie, nedostatkom chuti k jedlu, s tráviacími problémami, zlou chuťou v ústach je veľmi často zapríčinený „lenivou“ pečeňou.

Ruža

Mnoho ľudí sa hrozí pri pohľade na infekčné začervenanie kože! Obklady z citrónovej šťavy sú obrovskou úľavou potom, čo sa všetky mocné lieky ukážu ako neužitočné. 

Šarlach

Doktor Georgie W. Wood napísal o šarlachu nasledujúce: Môžem vyliečiť 49 prípadov šarlachu z 50 citrónom a arabskou gumou. Akonáhle sa prejavia prvé príznaky, uložte dieťa do postele a dávajte mu piť citronádu s arabskou gumou – polovicu čajovej lyžičky do pohára citronády. Zakryte bruško suchým flanelom; potom zabaľte dieťa do bielej vlnenej prikrývky vyžmýkanej v horúcej vode; navrch dajte suchú deku a použite ďalšie prikrytie, aby ste vyvolali potenie. V niektorých prípadoch situáciu veľmi urýchli prikladanie fľašky s horúcou vodou (termofor) z vonkajšiej strany deky. Po hodine potenia, počas ktorej sa veľa pije citronáda s arabskou gumou, by malo byť dieťa dosucha utrené a oblečené podľa vlastnej potreby. Citrónová šťava má sklon odstraňovať hnisavé ložiská, ktoré sa vytvárajú v ústach.

Záškrt

Pri záškrte je citrónová šťava tiež úžasne silná dezinfekcia a pomocníkom pre trávenie. „Šťava by sa mala kloktať,“ hovorí doktor Wood, „každú hodinu alebo dve a vždy by sa mala pri tom tak pol až jedna čajová lyžička citrónovej šťavy prehltnúť. Toto odotne falošnú membránu v krku a pomôže, aby vyšla von.“

Vodnateľnosť – edém

Olúpte z citrónu kôru, nasekajte dužinu na malé kúsky a prikryte medom. Na začiatok si vezmite jeden citrón a takto vytlačte naostatok šťavu s medom; postupne každý deň pridávajte, kým nebudete brať šťavu z 8 alebo 10 citrónov za deň.

Zimnica a teplota

Zimnica a teplota môže vzniknúť z niekoľkých príčin; navzdory tomu je citrón vždy veľkou pomocou. Španieli ho nazývajú priateľom, ktorý nikdy nesklame. Tu je tá španielská metóda, ako je popísaná doktorom Woodom: „Šťava z jedného citrónu sa pridá do hrnčeku čaju z červenej ďateliny alebo lucerny a vypije sa naraz dvakrát denne bez mlieka a cukru.“

Reuma

Užívajte šťavu z polovice citrónu pred každým jedlom a pred uložením sa k spánku. Môže to byť pred použitím riedené destilovanou vodou alebo použité vo forme silnej citronády, tiež dvakrát denne aplikujte citrónovú šťavu na postihnutú oblasť z vonku – externe. Väčšina lekárov, ktorí používajú túto liečbu, tvrdí, že po troch dňoch, istý ale pomalý proces liečby citrónom ukazuje svoje očistné a bolesti utišujúce kvality.

Bolesť hlavy

Citrónova šťava s niekoľkými lyžičkami horúceho čaju (najlepšie z červenej ďateliny alebo lucerny) je skvelou liečbou dômyselného Newyorského barmana pre tých, ktorí mávajú nepretržité bolenie hlavy – alebo tiež bolesti hlavy z iných príčin. Takto sa jeho zákazníci môžu celkom zbaviť užívaniu všetkých liekov proti bolesti.

Zubný kameň

Citrónová šťava je sama o sebe úžasný prostriedok pre čistenie zubov. Pokiaľ namáčate kefky do zriedenej citrónovej šťavy, budete mať čisté ako kefky tak aj zuby. 

Citróny sa dajú pestovať aj u nás

Citrón ako posilňujúci prostriedok

Mnoho žien, mužov a detí, ktorým chýba vytrvalosť, majú nedostatok vápnika. Pokiaľ sa 30 dní dvakrát denne užíva citrónový koktajl, tak dôjde ku zmenám v chémii tela, čo veľmi posilní organizmus, zlepší sa pamäť a výdrž, rovnako ako sa človeku vrátí farba do tváre. Citrónový koktajl sa robí z citrónovej šťavy, sójového mlieka a medu rozmiešaného v mixéri alebo ešte lepšie roztrepaného v šejkri.

Citrón ako dobré ochucovadlo

Čo sa týka zelenej zeleniny, nemusíte sa báť. Nazbierajte si listy šťaveľa kyslého, mladé púpavové listy a horčičné, mladé lístky bodliaku, jemne povarené a ochutené citrónom. Ochuťte citrónovou šťavou všetko, kde by ste dali za normálnych okolností ocot – omáčky, šaláty, uhorky….

Citrón ako prostriedok proti moliam

Vo Francúzsku majú pekný zvyk dávať do svojich šatníkových skríň olúpané šupky od citrónov (aj mandariniek a pomarančov). Takto majú svoje skrine chránené pred moľami. Alebo tiež vziať zrelý citrón, do jeho šupky napichať veľa klinčekov a dať do skrine, kde pomaly vysychajú a zanechávajú príjemnú vôňu vo všetkých skriniach aj v miestnosti.

Citrón a vyčerpanosť

Pútnici na dlhých cestách, rovnako ako cestovatelia a bádatelia sa dívajú na citrón ako na dar z neba. Keď začnú pociťovať únavu, vysajú trochu šťavy z citrónu skrz dieru, ktorú urobia na vrchole v šupke. Je to veľmi rýchlo účinný liek, ktorý dodává takmer neuveriteľné občerstvenie. Bádatelia používajú citrón ako ochranu pred mnohými tropickými infekciami. Trochu citrónovej šťavy uhasí smäd ďaleko lepšie než mnohonásobne väčšie množstvo vody. Skúsení cestovatelia tvrdia, že keď pridali citrónovú šťavu do bežnej pitnej vody v rôznych oblastiach, je to ako dezinfekčný prostriedok a zabraňuje to vzniku chorôb, ktoré by vznikli z rozdielnych vodných zdrojov.

Dômyselný citrón

Tento trik bol odpozorovaný od vážených podnikateľov a obchodníkov vedúcich život na úrovni, keď majú byť po prehýrenej noci ráno opäť na nohách. Rozštvrtia citrón, posypú ho soľou a zjedia ho celý okrem kôry ešte pred samotnými raňajkami. Verejní hovorcovia tvrdia, že tento trik je dôležitým stimulantom skôr než majú vyjsť na pódium.

Vaginálna hygiena

Zriedená citrónova šťava je bezpečnou a účinnou  metódou pre vaginálnu hygienu. Aj keď je to silné antiseptikum, neobsahuje žiadne dráždivé látky ako obsahujú rôzne iné prostriedky pre výplachy atď.

Londýnske zdravotnicke autority sa spoliehajú na citrón

Reddie Mallet, jedna popredná osobnosť zdravotníctva, má vytvorený celý terapeutický systém, ktorý je založený na liečivých schopnostiach citrónu, spolu s rozličnými inými prírodnými prostriedkami. V jeho zdravotnom dome je pacient pri svojej prvej liečbe položený medzi dve horiace pece na dvoch opačných stranách izby. Celé jeho telo je potierané citrónovou šťavou a olivovým olejom. V kombinácii s vyhrievaným vzduchom dochádza k rýchlemu vstrebávaniu a liečba má dlhotrvajúci účinok.

Obzvlášť uši, nos a hrdlo by sa mali ošetrovať citrónovou  liečbou. Doktor Mallet lieči tvrdohlavé prípady kataru následujúcim spôsobom: čajová lyžička olivového oleja s čajovou lyžičkou citrónovej šťavy je postupne – cez kvapkadlo – nakvapkaná do každej nosovej dierky. Kvapká sa tiež do uší každý týždeň pre očistenie a oživenie.

Malé dávky citrónovej šťavy a olivového oleja sa pridávajú do jedla batoľatám, keď sú odstavované, a dávky sa zvyšujú s rastom dieťaťa. Táto metóda, ako hovoria pacienti doktora Malleta, pomáha predchádzať bežným detským chorobám, skrz svoju špecifickú imunitu.

Zápcha sa lieči pomocou vnútorného a vonkajšieho užívania citrónovej šťavy a olivového oleja. Štyrikrát denne sa užíva malý štamprlík olivového oleja a citrónovej šťavy. Telo sa trikrát týždenne masíruje citrónovou šťavou s olivovým olejom.

Nosné mandle sa liečia riedenou citrónovou šťavou, ktorá sa kvapká alebo jemne nasáva nosnými dierkami.

Pri artritíde sa citrónovou šťavou a olivovým olejom jemne masírujú kĺby po predchádzajúcom zahriatí horúcim kúpeľom alebo suchými horúcimi obkladmi v posteli.

Obklady z citrónovej bielej dužiny sa všeobecne používajú na vredy, abscesy a poranenia kože. Vnútorne sa pri tom tiež užíva citrónová šťava.

Pri bronchitíde je dobré používať citrón a olej pre kloktanie (žuvanie – potom vypľuť) a tiež pre vonkajšiu masáž krku a hrudi.

Pri cirhóze pečene sa denne používa aj dvanásť citrónov v zdravotnom dome doktora Malleta. Pacienti ďalej vo svojej strave nedostávajú škrob a jedia hodne ovocia ako sú hrozienka, pomaranče, ananásy atď.

Úžasných výsledkov sa dočkali tí, čo trpeli kolikami, keď masírovali brucho dvakrát denne (keď ležali) citrónovou šťavou a olivovým olejom.

Pri hnačke doktor Mallet používal jablčnú dužinu a citrónovú šťavu ako pre mladých tak i pre starých. Pri ekzémoch sa citrónová šťava s ananásovou šťavou podáva každú hodinu a k tomu strava bez škrobov, dokiaľ nie je choroba vyliečená. Chrípka, bolesť hlavy, porucha trávenia sa lieči so zvyšujúcim sa použitím citrónovej šťavy ako vnútorne tak z vonku. Pri žltačke sa citrónová šťava podáva spolu s mrkvovou šťavou.

Doktor Mallet dosiahol úžasných výsledkov pri liečbe neurózy pomocou olivového oleja a citrónovej šťavy. Dôležitý vápnik, ktorého je väčšinou pri neuróze málo, je takto podaný spolu s nervy vyživujúcimi látkami v olivovom oleji, čo dodá pacientovi do jeho stravy šmrnc. Denná masáž olivovým olejom a citrónovou šťavou musí byť tiež prísne dodržiavaná.

Liečba hemoroidov v tomto citrónovom zdravotnom stredisku je tiež veľmi úspešná. Strava je podávana suchá. Žiadna voda sa nepoužíva – len ovocie a zelenina. V noci sa jemne dovnútra rektálne aplikuje (klystýr) malý hrnček teplého olivového oleja a citrónovej šťavy – a nechá sa pôsobiť.

Kozmetika a citrón

S príchodom novej dehydratovanej citrónovej šťavy v prášku môžu ženy, ktoré sa zaujímajú o svoju krásu, mať vždy po ruke pohodlný pohár čistého citrónu, ktorý môžu vždy použiť, bez neestetického vytláčania citrónu na toaletnom stolíku.

Citrón je veľmi hodnotné bielidlo rúk a nechtov. Nové vysoko žiarivé prielivy obsahujú citrón. Prostriedky pre zlepšenie pórov v extra moderných kozmetických obchodoch obsahujú prírodnú citrónovú šťavu a jeden z prostriedkov efektívneho zmenšenia pŕs je tiež citrónova šťava.

Nový tekutý prášok je vytvorený ako pre liečbu, tak pre krásu. Obsahuje prirodzenú šťavu z citrónu pre jeho schopnosť zadržať lesknutie sa líc a nosa a tiež pre svoje bieliace a pehy odstraňujúce účinky.

Citrónovo-jahodová zubná pasta je novou bieliacou pastou pre zuby, ktoré sú potiahnuté tmavým filmom a zásaditým zubným kameňom.

Newyorská učiteľka tanca necháva svojím žiakom masírovať nohy a kĺby olivovým olejom a citrónovou šťavou pred a po každej lekcii a experti telovýchovnej kultúry teraz používajú veľké množstvo masážneho krému vyrobeného z vaječného žĺtka, citrónu a olivového oleja.

Parížske herečky predchádzajú tmavým kruhom pod očami aplikáciou citrónovej šťavy dvakrát denne. Používa sa tiež ako prevencia žltého vzhľadu krku.

Jedna mladá herečka si so sebou vždy nosí čistiace tampóniky pre odstránenie make-upu počas dňa. Má ich v pohári, do ktorého kvapne citrónovú šťavu, aby si zaistila pri každej aplikácii vybielenie a tiež aj vyčistenie svojej pleti, než aplikuje ďalší make-up.

Citrón má veľa použitia pre vlasy a hlavu. Masírovanie pokožky vo vlasoch si môže urobiť každý doma a pre svoje úžasné antiseptické účinky môže byť ponechaný celú noc.

Citrón, dobrá liečba zlozvyku fajčenia

Pokiaľ si niekto naozaj praje prestať fajčiť, zistilo sa, že keď príde chuť si zapáliť alebo niečo hrýzť, je dobré si dať do úst citrónovú šťavu a chuť pominie. Asi po tridsiatich dňoch tejto liečby prejde všetka chuť na cigarety. Pohodlný spôsob, ako to používať, je, že budete so sebou nosiť citrón hore s dierou zabalený do voskového papiera, a keď príde chuť na tabak, tak si nasajete plné ústa šťavy. Behom dňa budete možno  potrebovať niekoľko citrónov, aby ste vždy zahnali nechcenú túžbu po cigarete.

Je tiež veľmi dôležité prestať používať silne korenené jedlá, obmädziť korenie a soľ, pretože to akurát zvyšuje túžbu po cigaretách a alkohole.

Citrón pomáhá zvíťaziť nad alkoholom

Človeku by malo byť ukázané zlo tohoto jedovatého nápoja a požehnanie absolútnej abstinencie. Mal by sa vzdať vecí, ktoré zničili jeho zdravie, a nahradiť ich množstvom ovocia. Pomaranče, citróny, slivky, broskyne a mnohé iné ovocie. Boží svet je produktivny, pokiaľ sa budeme poriadne snažiť. Je zistené, že čím viac sa dodá do stravy ovocie, zvlášť citrónov, tým menšia je chuť po alkoholických nápojoch. 

Citrón a stimulácia práce čriev

Šťava z jedného citróna v pohári teplej vody je veľmi efektívnym stimulantom trávenia. Zápche sa dá veľmi úspešne predísť pitím dvoch až štyroch pohárov citrónovej šťavy hneď ráno.

Citrón alebo ocot?

Vo väčšine prípadov sa môže citrónova šťava použiť miesto octu, ako je napríklad zaváranie či zálievky do šalátov, ochutenie polievok atď. Takto sa človek vyhne škodlivým účinkom, ktoré telu ocot spôsobuje.

Riedidlo a čistič krvi

Vytlačte jeden citrón do pohára vody a vypite pol hodiny pred raňajkami, aby ste sa očistili od všetkých jedov a zriedili svoju krv.