Čo robiť keď vás "sekne"?...

04.01.2014 12:41

Mnohí z vás určite zažili situáciu keď vás „seklo“. Čo v takej situácii robiť? Poviete si: „Ísť na masáž alebo odblokovať.“ Áno, ale...

Vysvetlíme si najskôr kedy a prečo nás „sekne“. 

Prechladnutie: spotíte sa alebo sa dlhší čas zdržiavate v prievane. Sval sa stiahne a „stuhne“. Urobíte prudší pohyb, pocítite prudkú bolesť a viete, že je zle. Niečo ťažké zdvíhate, pichne nás v krížoch a už sa nedokážete narovnať. Ráno sa zobudíte chcete sa natiahnuť a už nedokážete otočiť hlavu. Takýchto a podobných situácií je veľa.

 Organizmus má mnoho obranných mechanizmov a reakcií.  Niekedy vám dokážu spôsobiť bolesť a znepríjemniť život. „Seknutie“ vás postihne keď máte oslabené alebo preťažené svalstvo, dlhšiu dobu ste v nehybnej polohe, svaly stuhnú pôsobením chladu a pod. Je to vlastne obranná reakcia aby nedošlo ešte k väčšiemu poškodeniu.

Vysvetlíme si to bližšie na príklade krčnej chrbtice. V noci spíte v polohe na bruchu, aby ste sa neudusili, hlavu vytočíte do strany. Ak táto poloha trvá dlhšie, svaly sa na jednej strane natiahnu, a na druhej skrátia. Ráno sa zobudíte a otočíte hlavu. Svaly sú v nerovnováhe a nedokážu dostatočne udržať váhu a stabilitu hlavy. Aby nedošlo k poškodeniu stavcov,svalov, miechy alebo miešnych koreňov, tak svaly „zatuhnú“. Bolesť vám signalizuje: Stop! Ďalej nesmieš ísť! Je to nebezpečné!

Čo v takomto prípade robiť? Prečo by ste nemali ísť hneď na masáž? Je to z jednoduchého dôvodu.

Svaly sú stuhnuté a podráždené. Ak na ne masážou alebo inou terapiou pôsobíme, v obrannej reakcii stuhnú ešte viac. Takže masáž alebo iná terapia je v takomto prípade kontraproduktívna. Treba počkať aspon 24 hodín aby sa svaly ukľudnili a uvoľnili. Počas tejto doby si môžete pomôcť suchým teplom (teplý kúpeľ spôsobí ešte väčšiu bolesť), pri silných bolestiach si môžete dať tabletku na uvoľnenie. Hlavný je pokoj a vyhýbanie sa prílišnej aktivite. Neskúšajte si naťahovať ani uvoľňovať postihnutú oblasť. Po 24 hodinách keď sa vám trochu uľaví od bolestí, môžete navštíviť maséra alebo terapeuta. Nezabudnite mu povedať kedy sa vám tá udalosť stala. 

Dobrý masér alebo terapeut sa vás nesnaží za každú cenu masírovať, ale by vám mal povedať, aby ste počkali spomenutých 24 hodín.