Ázijská kuchyňa, šok z jedla....

20.04.2012 09:08

Milujete ázijskú kuchyňu? Pozor na zradný šok z jedla!

Syndróm čínskej reštaurácie môže u citlivejších jedincov vyvolať až nebezpečný anafylaktický šok. Čo ho vlastne spôsobuje a ako sa prejavuje?

Glutamátová intolerancia sa môže prejaviť aj až o 48 hodín.
Strava sa globalizuje. Dnes na Slovensku bežne jeme jedlá exotickej svetovej kuchyne. Nie každému však takáto strava robí dobre. Správne orientálne jedlo sa totiž väčšinou nezaobíde bez glutamátu sodného. A ten môže spôsobiť riadny problém. Sú ľudia, ktorým sa po zjedení „číny“ mihá pred očami, bolí ich hlava, majú závraty... Nestáva sa to každému, ale je to nepríjemné. Ide o tzv. syndróm čínskej reštaurácie, ktorý kvôli korektnosti premenovali na glutamátovú intoleranciu, precitlivenosť na glutamát sodný (obsahuje ho čínska či iná ázijská kuchyňa, predovšetkým v sójovej omáčke). U astmatikov či precitlivených ľudí môže exotická večera vyvolať záchvat alebo dokonca anafylaktický šok. „Glutamátová intolerancia sa môže prejaviť niekoľko minút alebo aj 48 hodín po konzumácii a jej intenzita závisí od požitej dávky glutamátu. Ak na ňu trpíte alebo ste ju už zažili, dôkladne sledujte zloženie potravín a glutamátu sa vyhýbajte,“ radí MUDr. Igor Bukovský z ambulancie klinickej výživy.

Kde všade je glutamát

V medzinárodnej klasifikácii má glutamát sodný označenie E621. Na ochucovanie sa používa najčastejšie po cukre a soli. Jeho pridávanie do potravín sa stále rozširuje. Najviac ho obsahujú práškové polotovary, polievky, spracované mäsové výrobky, výrobky z hydiny a morských živočíchov, bujóny aj hotové omáčky, dresingy, mrazené potraviny, slané keksy, zemiakové a kukuričné lupienky... Je aj tam, kde to nie je uvedené, pretože, ak potravina obsahuje bujón, výrobca jeho prítomnosť udávať nemusí.

Nová chuť na jazyku

Koľko chutí poznáme? V škole sme ich preberali štyri: sladkú, slanú, horkú, kyslú. Svet sa však menía naše poháriky tiež. Pribudla celkom nová chuť „umami“, ktorú po núka na jazyku glutamát sodný. Pre zaujímavosť, „umami“ je japonský výraz s významom pochúťka.

Deťom vôbec (!), dospelým opatrne

„Deťom do troch rokov je pre možné neurologické problémy strava obohatená glutamátom sodným striktne zakázaná,“ hovorí MUDr. Bukovský. Ani dospelým však neprospieva. Ak často konzumujeme takéto jedlá, ubúdajú nám vitamíny, predovšetkým B6 pyridoxín. Jeho nedostatok sa prejavuje svalovými kŕčmi, nevoľnosťou, chudokrvnosťou, zabúdaním, trasením viečok, depresiami. Najlepším zdrojom tohto vitamínu sú obilné klíčky, otruby, orechy, kvasnice, strukoviny, med od včelára a zelenina. Je teda pre človeka škodlivý? Vo všeobecnosti nie. Nie je alergénom ani kancerogénom. Podľa stanoviska Amerického úradu pre kontrolu potravín a liečív je bezpečný aj pre tehotné a dojčiace ženy i pre deti. Jeho účinky sú však na rôznych ľudí odlišné, tak si treba dať pozor.

Radšej sa mu vyhnite

MUDr. Bukovský, odborník na výživu, je nekompromisný, glutamát podľa neho do dobrej kuchyne a na tanier labužníka nepatrí. „Veď je to obyčajná chemikália, ktorá všetko prehluší, a na majoránku, bazalku, oregano, tymian, rozmarín, kôpor, cesnak, pažítku, ktoré majú na rozdiel od glutamátu silný antioxidačný a protirakovinový účinok, už miesto neostane. O prirodzenej chuti potravín ani nehovoriac. Glutamátu v potravinách sa vyhýbajte pri každej príležitost,“ radí nekompromisne.

E621 - Príznaky glutamátovej intolerancie

• pocit pálenia na chrbte, krku,ramenách a hrudníku
• stuhnutosť zadnej strany krku s vyžarovaním do ramien a hrudníka
• pocit brnenia, pichania alebo tepla v oblasti tváre (najmä okolo úst), hrudníka, krku a ramien
• bolesť hlavy, pocit tlaku a napätia v oblasti tváre
• bolesť na hrudníku napodobňujúca bolesť pri angine pectoris alebo infarkte
• potenie
• napínanie na vracanie (nauzea)
• zrýchlená frekvencia srdcovej činnosti, pocit búšenia v hlave, hrudníku alebo ušiach
• bronchospazmus – zúženie dýchacích ciest a sťažené dýchanie
• slabosť, strata koncentrácie
• malátnosť až poruchy vedomia

Koľko denne je tak akurát

• Nie viac ako 2 g.
• Obmedzte jeho príjem v tekutom zložení (napr. instantná polievka), z tekutej potravy sa rýchlo vstrebáva.
• Nekonzumujte ho nalačno ani pred cvičením – namáha a zvyšuje riziko vzniku glutamátovej intolerancie.
• Ak ho konzumujete, overte si, či vaša strava obsahuje dostatok vitamínov skupiny B nevyhnutných na bezpečné spracovanie glutamátu v organizme.