Ako sa brániť proti nepríjemnému hmyzu.

08.06.2012 13:28

Autor Sonja Vodrážková Dátum 7. Jún 2012

Letná príroda, akokoľvek nádherná a lákavá, má aj svoju agresívnu tvár. Zatiaľ, čo my sme skalopevne rozhodnutí pohodlne sa uvelebiť na terase, v chate, pri vode alebo v lesíku, všade čakajú roje hmyzu, rozhodnuté vyštartovať do útoku. A my, či sa nám chce alebo nie, musíme zahájiť protiútok.

Komárov poznáme cca 3000 druhov. V SR žije približne 50 druhov a z nich sú najrozšírenejšie a najvýznamnejšie tri rody – culex ( komár dotieravý ), aedes ( komár útočný a komár jarný), anopheles ( v SR sa vyskytujú už v menšom množstve ). Pri povodniach sa premnožuje hlavne komár útočný.

KOMÁRE

Prečo tie potvory vlastne štípu? Zatiaľ čo samčekovia komárov mierumilovne cuckajú nektár, samičky prahnú po našej krvi. Potrebujú ju pre život – na vyliahnutie vajíčok a preto, vedené materinským inštinktom, nemilosrdne štípu. Najusilovnejšie medzi zotmením a východom slnka, počas teplých a vlhkých dní už popoludní. Komáre nemajú žihadlo, ale akýsi sosáčik, ktorý neobsahuje jed. V slinách, ktoré sa prenášajú pri bodnutí, sa však nachádzajú proteíny, ktoré u človeka môžu vyvolať alergiu.

Reakcie na uštipnutie komárom môžeme rozdeliť do piatich štádií:

  1. Prvý štípanec ostane bez následkov.
  2. V druhom štádiu prichádza k oneskorenej reakcii: desať až dvanásť hodín po uštipnutí vznikne svrbiaci štípanec.
  3. V treťom štádiu vzniká pocit svrbenia okamžite. Staršie, aj týždeň staré štípance sa môžu v dôsledku nového uštipnutia reaktivovať.
  4. Vo štvrtom štádiu prichádza iba k okamžitej reakcii a pocit svrbenia prejde po desiatich minútach.
  5. Iba človek, ktorý je dlhý čas vystavený útokom komárov, prejde do piateho štádia, v ktorom už neprichádza k žiadnym alergickým reakciám ani symptómom Preto sa na afrických safari škrabú po bodnutí hmyzom iba turisti, ale nikdy nie domorodci.

Obrana: alternatívou hysterického behania so zloženými novinami sú rozličné BIO repelenty, elektrické odpudzovače hmyzu, sviečky, olejové lampy (samozrejme iba horiace) alebo akustické odpudzovače. Údajne pomáha aj cigaretový dym. Môžete sa natrieť Alpou, v ktorej ste rozpustili niekoľko klinčekov.

VČELY, OSY …

Včely, osy, sršne a čmeliaky sa vyskytujú v prírode po celý rok okrem zimy. Zatiaľ čo včela je užitočná, pretože opeľuje rastliny a produkuje med, patrí osa medzi záhradných škodcov a napáda aj iný hmyz. Čmeliak je takisto dôležitým pomocníkom pri opeľovaní a aj  keď nás často vystraší svojim hlbokým bzučaním a veľkosťou, je v podstate priateľský a na človeka neútočí. Aj napriek tomu sa nesnažte chytiť ho do ruky, pretože vás určite (a celkom iste nie priateľsky) bodne. Najagresívnejšia spomedzi vymenovaných druhov hmyzu je osa, ktorá môže na rozdiel od včely bodnúť aj viackrát. Je sfarbená podobne ako včela – žlto-hnedo, ale má štíhlejšie telo.

Obrana:

Včely. Nenoste pestré oblečenie – včely si ho mýlia s kvetmi a tam, kde viete, že sa môžu vyskytnúť včely, nechoďte naboso. Bodnutie včely je bolestivé a pálivé, ale nebezpečné je iba pre alergikov. Ak vás predsa neminie, potrite postihnuté miesto ľadom alebo citrónom.

Osy. Rovnako ako u včiel. Bodnutie osy je bolestivejšie a odznieva pomalšie.

Čmeliak. Čmeliaka nedráždime prudkými pohybmi ani nezabíjajme. Jeho bodnutie svrbí a mierne opuchne. Stačí ho potrieť citrónom.

Sršeň. Jeho bodnutie je nebezpečné iba pre alergikov. Sršne by sme nemali odháňať rýchlymi pohybmi, mávaním rúk ani kúskami odevov – sršne bodajú iba v sebaobrane.Ich bodnutie je bolestivé.

Domáce repelenty...

Proti kliešťom: Rozmarínový odvar
Zaručený a vyskúšaný recept proti kliešťom. Návod na domáci biorepelent je priamo zo Švédska. Náš rozmarínový odvar neobsahuje žiadne chemikálie!!

Na prípravu potrebujete: 1 sáčok rozmarínu, ktorý kúpite v obchode, ako prísadu do jedla, 1 liter vody a 1 lyžicu bieleho vínneho octu. Do hrnca nalejte vodu a prived'te ju do varu. Potom odstavte a vysypte do vody rozmarín a nechajte poriadne vylúhovať. Rozmarín môže byť vo vode až do vychladnutia odvaru. Potom scedíme rozmarín a pridáme lyžicu vínneho octu. Prírodný repelent sa preleje do sprejovej fľaštičky a uloží sa do chladničky. Pred každým výletom do prírody si nasprejujeme telo, hlavne nohy od kolien dolu a nasprejujeme si tiež obuv!!

Proti komárom: Klinčekový výluh
Kúpte si normálnu 200 ml fľaštičku Alpy, do nej nastrkajte 30 kúskov klinčekov, ktoré má doma každý, nechajte ich tam vylúhovať a po 24 hodinách sa s tým natrite. Klinčeky nevyberajte, ale nechajte tam, alpa máličko zhnedne.

Prostriedok funguje naprosto nečakane.