Ako na sviatočný alkohol

19.04.2012 09:19

Lekárnik radí, ako si poradiť so sviatočným alkoholom

06. 04. 2012 06:00 - Ako sa cez sviatky s nápormi na žalúdok čo najlepšie vyrovnať poradí PharmDr. Peter Stanko z Univerzitnej lekárne FaF UK – Ružinov v Bratislave.
 
Autor: favim.com
 
 
Ako alkohol vlastne pôsobí na náš organizmus?

- Alkohol (z chemického hľadiska etanol) je látka, ktorá sa neobmedzene dokáže miešať s vodou (krvou a telesnými tekutinami), ale taktiež ľahko (omnoho ľahšie ako voda) preniká do tkanív bohatých na tuk, kam radíme aj nervové tkanivo, predovšetkým mozog.

V malých dávkach alkohol pôsobí stimulujúco. Stiahne cievy, rozprúdi obeh a stimuluje aj celkový metabolizmus. Pri čo i len trochu väčšom príjme alkoholu sa však karta rýchlo obracia. Cievy sa roztiahnu (organizmus stráca veľa tepla a je preto zraniteľnejší) a výrazne sa spomalí prenos informácií v nervoch a mozgu. Spočiatku sa to prejaví oneskorenými reakciami, neskôr sa pripájajú problémy so stabilitou a koordináciou pohybov, otupievajú zmysly a pridáva sa celková únava. Toto všetko sa schováva pod pojmom opitosť.

Po vypití veľkého množstva alkoholu dochádza nielen k spánku, ale aj k nebezpečnému útlmu mozgového centra pre dýchanie a činnosť srdca, čo už predstavuje priame ohrozenie života. Čím dlhšie tento stav trvá, tým je riziko vyššie a stráca sa až vtedy, keď náš organizmus alkohol postupne úplne odbúra.

 

Ako rýchlo sa alkohol vstrebáva?

- Alkohol sa vstrebáva po pol hodine až niekoľkých hodinách, podľa toho, koľko sme vypili. Záleží tiež od množstva a kvality jedla, ktoré bolo skonzumované, pohlavia, ale aj duševného stavu človeka. Nikto by nemal podceňovať, že každý jeden z nás je individualitou a mali by sme vedieť správne rozpoznať vlastné známky opitosti a adekvátne na ne zareagovať. Je napríklad všeobecne známe, že u mnohých ľudí sa alkohol odbúrava pomalšie, ako u iných. Človek by zároveň nemal zabúdať na fakt, že alkohol sa vstrebáva do krvi hneď v dutine ústnej.

 

Asi všetci poznáme príznaky po užití alkoholu, prečo vlastne vznikajú?

- Vznikajú z dvoch príčin. Tou známejšou je dehydratácia organizmu. Po požití alkoholu funguje lepšie metabolizmus, ale zároveň odvodňuje telo človeka. Rozumné množstvo alkoholu pre dospelého muža pri hmotnosti 85 kg je 2 až maximálne 3 dcl vína, alebo 0,5 litra piva. Väčšie množstvo je už škodlivé a vedie do stavu opitosti. Pri žene o hmotnosti 65 kg je rozumné množstvo už iba 1-2 dcl vína. Tieto množstvá sa však odporúčajú po jedle.

Druhým dôvodom stavov intoxikácie alkoholom je spôsob, akým ho naše telo odbúrava. Naše pečeňové bunky obsahujú špecifický enzým, ktorý premieňa etanol (alkohol) na tzv. acetaldehyd. Prítomnosť tejto látky v našom tele spôsobuje typické bolesti hlavy, celkovú únavu a otupenosť, ako aj dyskomfort vnútorných orgánov, ktoré ľudovo spadajú pod pojem „opica“, alebo „kocovina“.

 

Čo robiť v prípade, že my sami, alebo niekto v našom okolí prejavuje známky opitosti?

- V prípade, že opitosť u daného človeka je už značná sa odporúča vyvracať sa, a uvoľniť tak žalúdok, ktorý spracováva ťažký alkohol. Následne je potrebné zabezpečiť dostatočný prísun vody na hydratáciu organizmu. Pomáhajú aj všetky skupiny vitamínu B, ktoré sú dostupné samostatne, alebo aj nápojoch na vytriezvenie. V najťažších prípadoch odporúčame zavolať lekársku pomoc, kde sa pacientovi zavedie infúzia s roztokom, a pacientovi sa odporučí čo najdlhší spánok.

 

Ako si pomôcť v prípade, že u seba zaznamenáme príznaky prejedenia sa, alebo opitosti?

- Môžeme siahnuť po osvedčených domácich receptoch, alebo si dopredu v lekárni zabezpečiť výživové doplnky, akým sú tabletky z prírodných zložiek na rýchlejšie vytrávenie, alebo nápoje na odbúranie alkoholu v krvi. Predovšetkým je nevyhnutná rehydratácia organizmu, t.j. dostatočný prísun vody a elektrolytov. Bez tohto dôležitého kroku sa nielen predlžuje proces vytriezvenia, ale znižuje sa aj účinnosť iných podporných prípravkov. V lekárni je dostupných viacero rehydratačných prípravkov. V prípade, ak požitie alkoholu plánujeme vopred, je vhodné tieto prípravky aj pred zahájením konzumácie alkoholu. Zmiernime tým neskoršie negatívne účinky alkoholu na náš organizmus.

Proti celkovej únave a vyčerpanosti môžeme siahnuť po prípravkoch obsahujúcich centrálne stimulanty, predovšetkým kofeín. V tomto prípade však treba byť opatrný, pretože nadmerná dávka kofeínu stav človeka môže paradoxne zhoršovať. Samotný proces odbúravania alkoholu závisí na kondícii a rýchlosti našich pečeňových buniek. Pokiaľ je aktivita pečeňových buniek vplyvom veku, choroby alebo z inej príčiny oslabená, detoxikácia tela trvá výrazne dlhšie. Osoby s poruchami pečene by sa preto mali alkoholu úplne vyhýbať. Ak chceme našej pečeni pri likvidácii alkoholu „napomôcť“, môžeme siahnuť po prípravkoch, ktoré stimulujú alebo inak podporujú metabolizmus pečeňových buniek (niektoré vitamíny skupiny B, výťažky z niektorých rastlín a podobne). Pre podrobnejšie informácie sa pýtajte svojho lekárnika.

 

Existujú nejaké nebezpečné kombinácie s alkoholom?

Áno, je to predovšetkým kombinácia alkoholu a energetického nápoja. Ten vyvoláva dojem, že je človek triezvejší, ale práve naopak udržiava alkohol v krvi.

 
Autor:  ADAM.sk