5 Tibeťanov

10.05.2012 12:02

5 Tibeťanov

Päť Tibeťanov je 5 energetických jogových cvičení, ktoré stimulujú základné energetické centrá v tele. Nárast vnútornej energie spôsobuje uzdravenie z chorôb, nárast celkovej vitality organizmu, omladnutie, zastavenie starnutia.

V tele sú energetické centrá (čakry) ktoré sa podobajú na rotujúci vír energie. Ak je v týchto centrách dosť energie a centrá navzájom harmonicky spolupracujú, človek je zdravý. Ak je v niektorom energetickom centre málo energie (energetický vír rotuje pomaly), časť tela ochorie (staroba). Ak je v niektorom centre energie priveľa (energetický vír rotuje príliš rýchlo), telo sa dostane do nevyváženého stavu a tiež ochorie (nervozita, úzkosť).

Každá čakra má priamy vplyv na niektorú žľazu s vnútorným vylučovaním a hormóny riadia proces starnutia.

Za 5 až 9 týždňov sa dá vypracovať až na konečný počet 21 opakovaní z každého cviku. Ak budete každý deň cvičiť týchto 21 opakovaní, vaše telo bude mať trvalo energiu 25 ročného človeka. Sú registrované prípady ľudí, ktorým sa vo vysokom veku zlepšil zrak, tak že odložili okuliare, stmavli im prešedivelé vlasy, stratili sa im starecké škvrny na koži, vyliečili sa z ekzémov a mnohých ďalších chorôb.

Cvičenia vyvinuli pravdepodobne budhistickí mnísi z tibetského kláštora Šangri-La a korene majú v joge.

Pravidlá pri cvičeniach :

  • Dobre sa rozcvičte, so zameraním na chrbticu! Cvičenia sú namáhavé na chrbticu a chrbtové svaly.
  • Dýchajte plynulo, pomaly a čo najhlbšie.
  • Prvý týždeň cvičte len 3 opakovania z každého cviku, druhý týždeň 5 opakovaní, potom 7, 9, 11, ..., 21. 21 opakovaní stačí.
  • Cvičte každý deň, ak chcete pocítiť účinok cvičení naplno. Raz do týždňa môžete cvičenie vynechať, ale viac nie.
  • Medzi jednotlivými sériami cvikov môžete robiť krátke prestávky na pár hlbokých nádychov.

Pri NÁDYCHU si predstavte, že vás napĺňa pocit blaženej spokojnosti.

Pri VÝDYCHU si predstavte, že sa stráca všetko napätie zo svalov, cítite sa uvoľnený.

  • Na cvičenie používajte podložku (molitan, deka, koberec).
  • Zapojte do regenerácie svojho tela aj mozog. Predstavujte si že ste mladý, silný a krásny a mozog vám to splní.

Prvý Tibeťan
tibet
Postavte sa rovno, ruky rozpažte tak, aby boli rovnobežne so zemou, dlane smerujú dole, nohy sú vystreté.
Budete sa otáčať okolo svojej osi v smere hodinových ručičiek.
Cvičte postupne, pomaly a tak, aby sa vám nekrútila hlava.

Druhý Tibeťan
tibet1Ľahnite si na chrbát, ruky dajte pozdĺž tela dlaňami dole, nohy natiahnite. Pomaly sa nadýchnite a zdvihnite nohy čo najvyššie, tak aby tvorili s telom pravý uhol, chrbtom a panvou však nehýbte. Hlavu jemne skloňte smerom k hrudi. S výdychom sa vráťte do pôvodnej polohy.

Tretí Tibeťan
tibet2Kľaknite si so vzpriameným telom. Opierajte sa o prsty na nohách. Rukami sa chyťte za stehná (alebo si ruky oprite o hrebeň bedrovej kosti vzadu).Skloňte hlavu dopredu, bradu pritlačte na hrudník. Zakloňte hlavu aj chrbticu dozadu (ohýnajte len hrudné stavce nie bedrá). Opierajte sa o rukami o stehná. Zakloňte sa len tak ďaleko ako vás chrbtica pustí, nerobte to násilne, lebo si ublížite. Pri zakláňaní udržujte napäté svaly v oblasti chrbtice, najmä na krku, aby nedošlo k poškodeniu chrbtice. Pri výdychu sa vráťte do východiskovej polohy (vzpriamená poloha).

Štvrtý Tibeťan
tibet3Sadnite si na zem a natiahnite pred sebou nohy vzdialené od seba približne 30 centimetrov. Dlane smerujú k podložke, bradu oprite o hruď a pomaly sa začnite zakláňať, dvíhajte trup a nohy ohnite v kolenách, ruky sú na mieste. Cvik sa podobá na klasický mostík. Keď ho dosiahnete, napnite všetky svaly, dýchajte však zhlboka, s výdychom sa vráťte do pôvodnej polohy.

Piaty Tibeťan
tibet4Ľahnite si na zem tvárou smerom k zemi, oprite sa o vystreté ruky, prsty na nohách sú zohnuté. Ruky aj nohy sú od seba vzdialené na šírku ramien, ruky aj nohy sú vystreté. Chrbtica je prehnutá nadol. Napnite sedacie svaly aby sa chránila bedrová časť chrbtice. Opatrne zakloňte hlavu čo najviac dozadu. Pri nádychu zdvihnite telo v bokoch aby vytvorilo obrátené písmeno „V“. Súčasne skloňte hlavu dopredu, bradu pritlačte na hrudník. Pri výdychu nechajte klesnúť telo do východiskovej polohy.

Cviky sa dajú cvičiť kedykoľvek cez deň. Odporúča sa cvičiť ráno alebo tesne pred spaním.

 

Prajem vám veľa dobrej pohody a energie s týmto cvičením. :-)