10 rodičovských hriechov: Viete, čím kŕmite svoje deti?

05.06.2012 08:57

Prehnane veľa cukru, umelých farbív a aróm, škodlivého glutamátu či nasýtených mastných kyselín. Tak vyzerá jedálny lístok našich detí.

Nezdravé jedlá spôsobujú deťom kopec zdravotných problémov.
Autor: Shutterstock
 
Nebezpečnú potravu im často dávajú priamo rodičia, pričom možno ani netušia, ako ohrozujú ich zdravie. Okrem obezity a nadváhy totiž deťom hrozia cukrovka, zubné kazy, zvýšený cholesterol a kopec ďalších zdravotných problémov v dospelosti. Prečítajte si, ako môžete potraviny pripraviť inak, aby boli zdravšie. (blesk, srv, foto anc, shutterstock)
 

1. Pizza

Polotovar z mrazničky hodíte do rúry a za 15 minút je večera na stole. Lenže výživová hodnota sa rovná nule. Cesto, saláma a syr sú ľahkou cestou ku kilám navyše a obsahujú zbytočne veľa soli.

 Čím ju nahradiť:

Správne zvolená pizza v dobrej pizzerii, kde sa varí z čerstvých surovín, potomkovi z času na čas neuškodí. Doma mu môžete zapiecť celozrnný chlieb s paradajkovou omáčkou, so zeleninou a syrom.

 

2. Limonády

Dva litre sladkej sýtenej limonády obsahujú až 40 kociek cukru! Okrem toho sú väčšinou sladené nápoje doslova nabité konzervantmi, umelými farbivami a sladidlami, ktoré môžu spôsobovať hyperaktivitu.

 Čím ich nahradiť:

Ideálna je voda, preto je najlepšie deťom od začiatku nedávať sladené nápoje. Ak si sladké nápoje vyžadujú, rieďte 100 %-né džúsy vodou a zo začiatku dosladzujte medom alebo hnedým cukrom.

 

3. Hamburger

Vyprážanej karbonátke v nadýchanej žemli odolá máloktorý školák. Obsahuje však obriu porciu kalórií a tuku, ktorý môže zvýšiť hladinu cholesterolu. Navyše pri mletom mäse nemáte istotu, z čoho sa presne skladá.

 Čím ho nahradiť:

Domáci hamburger môže byť zdravým jedlom. Použite čerstvú zeleninu, celozrnnú žemľu a kvalitný kečup. Namiesto mäsa môžete použiť marinované tofu plátky - deťom takto upravené chutia.

 

4. Párok v rožku

Jedlo neobsahuje žiadnu vlákninu, takže po ňom rýchlo vyhladnete. Navyše párky sa často vyrábajú zo strojovo oddeleného mäsa, ktoré je plné kože, rozomletých kostí a šliach.

Čím ho nahradiť:

Môžete použiť bio párky, ktoré sú síce o niečo drahšie, ale majú menej éčok. Alebo skúste sójové párky. Namiesto bieleho rožka zvoľte celozrnný a nezabudnite pridať zeleninový šalát.

 

5. Zmrzlina

Deti zmrzlinu milujú, lenže ľadová smotanová pochúťka obsahuje kopu cukru, rastlinného tuku a chemických prísad, ktoré sú pre deti absolútne nevhodné.

 Čím ju nahradiť:

Pravá zmrzlina z mlieka či smotany občas neuškodí, no ešte zdravšiu verziu pripravíte pomocou formičiek na nanuky, do ktorých dáte rozmixované ovocie trochu osladené hnedým trstinovým cukrom.

 

6. Rybie prsty

V strúhanke obalené, na oleji vyprážané mäso, ktoré ani nie je mäso. Niektoré rybie prsty totiž majú len 14 % mäsa, zvyšok tvoria múka, škrob a voda.

 Čím ich nahradiť:

Namiesto rybích prstov môžete obaliť čerstvé rybie filety a osmažiť ich na rastlinnom oleji. Po usmažení z nich vysajte prebytok oleja obrúskom.

 

7. Hranolčeky

Sú zásobárňou prepáleného tuku a nasýtených mastných kyselín, ktoré môžu spôsobiť cievne ochorenia. Obsahujú minimum živín, takže sú skutočnou pohromou pre zdravie detí aj dospelých.

 Čím ich nahradiť:

Zdravší variant môžete pripraviť z čerstvých zemiakov nakrájaných na hranolčeky alebo kocky a upečených v rúre s trochou oleja.

 

8. Špagety

Toto jedlo dieťaťu z nutričného hľadiska nič nedá, pretože má len minimum bielkovín a vitamínov. V podstate ide o múku zmiešanú s cukrom.

Čím ich nahradiť:

Cestoviny z bielej múky nahraďte celozrnnými. O kečup sa deti nedajú pripraviť, použite kvalitný s vysokým podielom paradajok a jedlo pokropte extra olivovým olejom.

 

9. Instantné polievky

Písmenkové polievky z vrecúšok majú deti veľmi rady, ale sú plné glutamátu sodného a soli. Deťom môžu spôsobiť zažívacie ťažkosti.

 Čím ich nahradiť:

Instantné patria pod stan! Domáca zeleninová polievka je hotová za chvíľu a ak dávate prednosť mäsovému vývaru, tak ho uvarte dopredu a zamrazte.

 

10. Vyprážaný syr

Vyprážaný eidam obaľovaný v strúhanke s majonézou alebo tatárskou patria medzi vražedné kombinácie. Obsahujú množstvo transmastných kyselín a karcinogénnych látok z vyprážania.

 Čím ho nahradiť:

Zapečte plátky celozrnného chleba so syrom navrchu. Syrom môžete naplniť aj paradajky alebo papriky a zapiecť ich v rúre.

Autor:  Nový Čas, Blesk.cz, srv